Η χρήση υπερβολικής ποσότητας μαγειρικής σόδας ή μπέικιν πάουντερ μπορεί πραγματικά να χαλάσει μια συνταγή, προκαλώντας ανεξέλεγκτο φούσκωμα και χαλώντας τη γεύση του μείγματός σας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το thespruceeats.com δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε αν κατά λάθος ρίξατε πολύ μαγειρική σόδα στη ζύμη μπισκότων ή προσθέσατε πολύ μπέικιν πάουντερ στο μείγμα για κέικ, καθώς ανάλογα με την περίπτωση, ίσως να μπορείτε να το διορθώσετε.

Αυξήστε την ποσότητα για μια εύκολη λύση

Αλεύρι

Αν γνωρίζετε πόση επιπλέον ποσότητα προσθέσατε, απλά αυξήστε τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής ώστε να αντιστοιχούν στην ποσότητα μαγειρικής σόδας ή μπέικιν πάουντερ που χρησιμοποιήσατε. Για παράδειγμα, αν κατά λάθος χρησιμοποιήσατε 1 κουταλάκι του γλυκού αντί για το 1/2 κουταλάκι του γλυκού που ζητούσε η συνταγή, απλά διπλασιάστε όλα τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής και θα έχετε μια μεγάλη παρτίδα από ό,τι κι αν ψήνετε. Στη συνέχεια, συνεχίστε με τη συνταγή κανονικά.

Συνήθως είναι πιο εύκολο να διπλασιάσετε τη συνταγή, ειδικά αν φτιάχνετε κέικ ή μπάρες. Αντιθέτως, αν φτιάχνετε μπισκότα, δεν χρειάζεται να διπλασιάζετε αυστηρά τα πάντα, αφού η ζύμη χωρίζεται σε επιμέρους μερίδες.

Πότε να ξεκινήσετε από την αρχή

Αλεύρι

Στην περίπτωση που δεν θυμάστε τι ποσότητες από το εκάστοτε υλικό ρίξατε στο μπολ και δεν μπορείτε να τα βγάλετε όλα με το κουτάλι, το να πετάξετε τα υλικά σας και να ξεκινήσετε από την αρχή είναι ίσως η ασφαλέστερη και καλύτερη επιλογή που έχετε. Αν και είναι οδυνηρό να σπαταλάτε υλικά, πιθανότατα δεν θα είστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που θα βγει η συνταγή σας, αν αποφασίσετε να προχωρήσετε χωρίς να ασχοληθείτε με την υπερβολική δόση μαγειρικής σόδας ή μπέικιν πάουντερ. Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από τη σπατάλη συστατικών είναι η σπατάλη συστατικών και χρόνου.

Αν η συνταγή σας προέβλεπε την ανάμειξη των ξηρών και υγρών συστατικών ξεχωριστά και αντιληφθήκατε το λάθος πριν από την ανάμειξή τους, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε ξανά μόνο με τα ξηρά συστατικά.