Λεόντειος χαρακτηρίζεται η σύμβαση του ΟΑΚΑ με την εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του, καθώς κατ’ έτος εισπράττει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες, για να παρέχει υπηρεσίες ανύπαρκτες σήμερα ενώ την ίδια στιγμή άλλες παρόμοιες αναθέσεις ή διαγωνισμοί σε κτίρια και υποδομές του Δημοσίου, συνήθως κοστολογούνται κάτω από 1 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως διαγωνισμός για ολόκληρο το λιμάνι της Πάτρας είχε ως ποσό τα 2 εκατ. ευρώ πριν από επτά περίπου μήνες. Και η εταιρεία για μικρότερη επιφάνεια πέτυχε ακριβώς το ίδιο «σκορ». Διόλου άσχημα ε;

Και το περίεργο είναι ότι ο χώρος που περιβάλλει το ΟΑΚΑ, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες, μόνο καθαρός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα του newsbeast.gr ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό, Δημήτρης Γιαπλές, απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο καθαρισμός του ΟΑΚΑ ανατέθηκε στην εταιρεία μας κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού τον Αύγουστο του 2005. Το έργο αυτό ανταποκρίνεται μόλις στο 1% της συνολικής αύξησης τζίρου κατά την τελευταία τριετία της εταιρείας μας η οποία δραστηριοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στον ιδιωτικό τομέα, ως μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στο χώρο.

Εν αντιθέσει με τα γραφόμενά σας το ετήσιο τιμολογούμενο ποσόν των παρεχόμενων υπηρεσιών μας ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ με ΦΠΑ. Το μέχρι στιγμής οφειλόμενο ποσόν προς την εταιρεία μας ξεπερνά κατά πολύ το ανωτέρω, λογω πλημμελούς τήρησης των όρων συνεργασίας από την πλευρά του ΟΑΚΑ. Από την δική μας πλευρά συνεχίζουμε να παρέχουμε ανελλιπώς τις υπηρεσίες μας διαθέτοντας καθημερινά 22 άτομα προσωπικό και εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας στο ΙΚΑ, την Εφορία και τους λοιπούς Δημόσιους Φορείς. Επιβεβαίωση της συνέπειας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας και του υψηλού ποιοτικού επιπέδου αυτών στο χώρο του ΟΑΚΑ, είναι η θετική αξιολόγηση τους από αρμόδιες οργανώσεις όπως FIFA και UEFA.

Η ελλιπής τήρηση των υποχρεώσεων του αντισυμβαλλόμενου μας οδήγησε στην κατάθεση εξωδίκων και αγωγών χωρίς μέχρι στιγμής να τηρηθούν οι υποχρεώσεις του ΟΑΚΑ απέναντί μας.
Βάσει νόμου, η εταιρεία μας δεν μπορεί να αποχωρήσει γιατί αυτό θα σήμαινε αυτομάτως κατάπτωση εγγυητικής επιστολής, κήρυξη της εταιρείας ως έκπτωτης και αποκλεισμού της από κάθε άλλο δημόσιο έργο. Η ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε. παραμένει εγκλωβισμένη σε μια άκαρπη συνεργασία.

Το Σεπτέμβριο του 2010 το ΟΑΚΑ πραγματοποίησε νέο διαγωνισμό για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων. Η προαναφερόμενη ασυνέπεια του ΟΑΚΑ στην εκπλήρωση των οικονομικών του υποχρεώσεων είχε σαν αποτέλεσμα τη μηδενική συμμετοχή άλλων εταιρειών για την ανάληψη του έργου με αποτέλεσμα, την ακύρωση του διαγωνισμού.

Η συνεργασία με το ΟΑΚΑ είναι προβληματική και ζημιογόνα όπως υπονοήθηκε σε κάποιο σημείο του ρεπορτάζ σας. Όχι όμως ως προς το δημόσιο και τους Έλληνες φορολογούμενους αλλά προς την εταιρεία μας και τους εργαζόμενους αυτής».

Τα συμπεράσματα δικά σας…