«Είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, ενώ επανέλαβε, πολλές φορές, ότι μέτρα και αντίμετρα θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Απένειμε τα εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τη διαπραγματευτική ομάδα και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για την «επένδυσή» της σε καταστροφολογικά σενάρια.

Εν πρώτοις, παρουσίασε τη χρονοσειρά των πραγμάτων όσον αφορά τη διαπραγμάτευση: ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, συμφωνία επί των πρωτογενών πλεονασμάτων και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για τις συναντήσεις Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιουνκέρ

Για τα συγκεκριμένα ραντεβού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Όπως η ελληνική πλευρά έκανε υποχωρήσεις στο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε βήματα υποχώρησης σε σχέση με τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού, έτσι αναμένουμε από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης να υποχωρήσει από την απαίτησή της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία, έτσι ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για συνολική συμφωνία.

«Επιτυχία του Ευκλ. Τσακαλώτου και της διαπραγματευτικής ομάδας»

Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερώτημα αν υπάρχει κάποιο θέμα με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, επειδή δεν έκανε κάποια δήλωση μετά το πέρας του Eurogroup. Και ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Το θέμα που υπάρχει με τον κ. Τσακαλώτο είναι ότι πρέπει να του αποδώσουμε τα εύσημα για τη μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία. Μια επιτυχία του ιδίου αλλά και του συνόλου της διαπραγματευτικής ομάδας».

Πότε θα ισχύσουν μέτρα και αντίμετρα

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε πολλές φορές απαντώντας συνεχώς, «τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα θα ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2019. Αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, τότε με κάποιο τρόπο θα πρέπει να συμπληρωθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί, στο σύνολο της δημοσιονομικής πολιτικής. Έχω την απόλυτη βεβαιότητα, όπως και το οικονομικό επιτελείο, ότι με βάση τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, την αναπτυξιακή της πορεία και την υπεραπόδοση εσόδων δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης των στόχων».

Σε άλλο σημείο, κληθείς να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή μπορούν να προχωρούν οι χώρες της ΕΕ σε δημοσιονομικές ελαφρύνσεις αν και στο βαθμό που τηρούν τους κανόνες της Ευρωζώνης και στην περίπτωση της Ελλάδας αν και στο βαθμό που καταφέρνει να επιτύχει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής».

«Δεν υπάρχουν μέτρα υπό αίρεση»

Σε κάθε περίπτωση -και αυτή ήταν η επωδός των δηλώσεων του κ. Τζανακόπουλου- «η ελληνική έννομη τάξη δεν επιτρέπει τη νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση, είτε αυτά είναι επιβαρυντικά μέτρα είτε ελαφρυντικά για τα νοικοκυριά. Αντιθέτως είναι πάγια κοινοβουλευτική πρακτική νόμος με μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης… Για κάθε ευρώ ψηφισμένης επιβάρυνσης στα ελληνικά νοικοκυριά θα υπάρχει και ένα αντίστοιχο μέτρο που θα ελαφρύνει και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο». Επιπλέον, διευκρίνισε πως η συζήτηση για τον δημοσιονομικό διορθωτή δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η «μάχη» για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως «δεν χρειάζεται υπεραπόδοση για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Αυτά συνυπολογίζονται στο βασικό σενάριο. Τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% είναι υψηλά για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη ώστε να μειωθούν για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Για μία χρονιά είναι δυνατόν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% -παρότι εξαιρετικά υψηλό για την κυβέρνηση -γι’ αυτό και δίνουμε μάχη για τη μείωσή του. Θεωρούμε παράλογη τη γερμανική απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια».

Ο στόχος της κυβέρνησης και η αποτίμηση του Eurogroup

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να υπάρξει συνολική συμφωνία που θα επιλύει όλα τα προβλήματα και θα ανοίγει το δρόμο για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, που προσέθεσε: «Έχω την εκτίμηση ότι κανείς στην Ευρώπη, και πολύ περισσότερο η Γερμανία, δεν επιθυμεί κωλυσιεργία ή ένα σταμάτημα της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης… (αλλά) τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να βάλουμε».

Εν τέλει, από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και όσα προηγήθηκαν «έχει προκύψει βούληση από όλες τις πλευρές να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση που θα δίνει τέλος σε όλα όσα προηγήθηκαν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για την οριστική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση», είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η αντιπολίτευση να ψηφίσει τη συμφωνία»

«Αφού δεν υφίσταται πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον λιτότητα, περιμένουμε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τη συμφωνία αυτή και με την ψήφο τους», τους πρότεινε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας όμως ότι «οι (κοινοβουλευτικές) πλειοψηφίες που ισχύουν είναι κατά το Σύνταγμα οριζόμενες, δεν ζητάμε ούτε 180 ούτε 200 (ψήφους)».

«Η αντιπολίτευση πόνταρε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων»

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ υποστήριξε ότι «επιμένει ακόμη και τώρα να αμφισβητεί την πραγματικότητα», για να συμπληρώσει: «Η αντιπολίτευση επενδύει εδώ και πάρα πολύ καιρό στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων, την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που θα είναι και αποτυχία της χώρας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης ξεκίνησε να ποντάρει σε μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, να ζητάει εκλογές, τελικά όμως, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της πρώτης αξιολόγησης και σιώπησε για ένα μικρό διάστημα. Στη συνέχεια επανέφερε τα καταστροφολογικά σενάρια, την κινδυνολογία και το προηγούμενο διάστημα είχε επανέλθει με μια ρητορική και επιχειρηματολογία που ήταν το λιγότερο παράδοξη».

«Να αφήσουμε απερίσπαστη τη Δικαιοσύνη»

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης κατέληξε σε σειρά συμπερασμάτων «που αποτελούν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Ευθύνη της Βουλής και της κυβέρνησης ήταν να διαβιβάσει το εν λόγω πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να πράξει τα δέοντα. Οι εξελίξεις αφορούν τη Δικαιοσύνη. Ποτέ δεν πρόκειται να παρέμβουμε στο ανεξάρτητο έργο της και όλοι μας, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινοβουλευτικές ομάδες, πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να δουλέψει απερίσπαστα, έτσι ώστε στο τέλος να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου πρέπει να αποδοθούν».

Για την ανεργία

Ερωτηθείς για την αύξηση της ανεργίας το μήνα Ιανουάριο (στοιχεία «Εργάνη»), ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος έδωσε την εξής απάντηση: «Από το 2000 ως το 2016 η πορεία των θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο ήταν αρνητική πάντοτε, με εξαίρεση το 2014. Το συνολικό ισοζύγιο των θέσεων εργασίας για το 2016 ήταν όχι μόνο θετικό, αλλά πολύ περισσότερο θετικό από ό,τι αναμενόταν. Η ανεργία καταγράφεται κοντά στο 23%, ενώ όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου 2015, η ανεργία καταγραφόταν στο 27%. Δηλαδή υπήρξε μείωση κατά 4% στα δύο χρόνια της παρούσας κυβέρνησης. Με αυτήν την έννοια δεν θεωρούμε ότι είναι ανησυχητικό, είναι ένα εποχικό σύμπτωμα, το οποίο θα διορθωθεί και θα φανεί η διόρθωση στο ισοζύγιο του Φεβρουαρίου του 2017».