Σε πλέον δραματικούς τόνους ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Αθανάσιος Βαμβακίδης, μιλά ξεκάθαρα πλέον για την ανθρωπιστική καταστροφή που θα βιώσει η Ελλάδα αν οι τράπεζες ξεμείνουν από χρήματα.

«Σύντομα οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από μετρητά. Αυτό θα οδηγήσει σε ελλείψεις στις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων, εκτός και αν η ΕΚΤ επεκτείνει την έκτακτη βοήθεια», εκτίμησε ο γνωστός οικονομολόγος σε δηλώσεις του στο Bloomberg. «Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου για τα μέτρα λιτότητας πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκλογές τον Αύγουστο και σε μια νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει, «η Ελλάδα θα λάβει οποιαδήποτε νέα ρευστότητα το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο ή και πιο αργά. Στο μεταξύ, η οικονομία θα καταρρεύσει». «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», προειδοποίησε. Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Bank of America προτρέπει την ΕΚΤ να ενισχύσει τον ELA για να αποτρέψει την κρίση και να εξασφαλίσει ότι οι Έλληνες θα έχουν αρκετά μετρητά στα χέρια τους. «Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα επέλθει ανθρωπιστική καταστροφή», υπογράμμισε.

Ο κ. Βαμβακίδης προέβλεψε, τέλος, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα είναι πιθανόν ένα «Ναι», καθώς οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. «Ένα “Όχι” θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπίες τραπεζών», ανέφερε.