Κίνηση στο παρά πέντε πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Κλοντ Γιούνκερ, η οποία δημοσιοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, στέλνοντας νέα πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές ο κ. Γιούνκερ κατέθεσε νέα πρόταση με στόχο να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα έστω και την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα έλαβε μήνυμα από τον κ. Γιούνκερ με το οποίο ο πρόεδρος της Κομισιόν ζητούσε να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση την πρόταση των θεσμών, ο κ. Τσίπρας ζητήσει από τον ελληνικό λαό να ταχθεί υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup και οι θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους, χωρίς να αποσαφηνίζεται βέβαια σε τι αφορά αυτή.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως η παραχώρηση των θεσμών αφορούσε στον ΦΠΑ στα νησιά καθώς και την συνέχιση της συζήτησης για το χρέος η οποία είχε ξεκινήσει το 2012, εφόσον γίνουν αποδεκτές οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Στο μήνυμα γινόταν σαφές πως ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να στείλει επιστολή ώστε να ζητήσει την σύγκλιση έκτακτου Eurogroup καθώς και να αναφέρει πως αποδέχεται την προσφορά των θεσμών.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν αργότερα την πρόταση αλλά ανέφεραν πως «από πλευράς της η ελληνική κυβέρνηση ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται, ωστόσο βαδίζει προς την κάλπη και ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει “όχι”».