Την επιθυμία των θεσμών η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη τόνισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos διευκρινίζοντας όμως παράλληλα  πως το Grexit δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλειστεί πλέον».

Ο Γάλλος οικονομολόγος εξήγησε πως «αν οι Έλληνες ψηφίσουν “ναι” στο δημοψήφισμα, δεν έχει αμφιβολία, ότι οι αρχές της ευρωζώνης θα βρουν τρόπους για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας. Εάν όμως οι Έλληνες ψηφίσουν όχι, α ήταν πολύ δύσκολο να επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος».

Επιπλέον ανέφερε πως το Eurogroup αποφάσισε σαφώς πως οι πιστωτές της Ελλάδας «έφθασαν στα όρια αυτού το οποίο είναι αποδεκτό» στην τελευταία πρότασή τους που υπέβαλαν στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο Κερέ ανέφερε ότι αυτή θα συνεχιστεί «μέχρι νεοτέρας», σημειώνοντας πως η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς και στενά την κατάσταση.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η αντίδραση των αγορών στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα ήταν σχετικά ήπια αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εάν αυτό απαιτηθεί.

Ο ίδιος επισήμανε στη συνέντευξή του ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ακόμη και νέα εργαλεία, στο πλαίσιο της εντολής της.