Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε έναν όμιλο που καλύπτει όχι μόνο οτιδήποτε αφορά στην ενέργεια, αλλά παράλληλα, με τις τελευταίες συνέργειες, με την αλυσίδα καταστημάτων Κωτσόβολος και με την εξαγορά της Enel Romania, αναπτύσσει λύσεις προστιθέμενης αξίας γύρω από τα βασικά προϊόντα της, δίνοντας τη δυνατότητα για επέκταση σε καινούριους επιχειρηματικούς τομείς. Χτίζοντας πάνω στις σταθερές βάσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος προχωρά με τον μετασχηματισμό του και βάζει υψηλούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Το νούμερο που ξεχώρισε στην παρουσίαση του business plan από τον Γιώργο Στάσση στο Λονδίνο, αφορά στις καινούργιες επενδύσεις των 9 δισ. ευρώ κυρίως σε ΑΠΕ, λιανική και δίκτυα. «Επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν αξία για τον όμιλο και υπεραξία για τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το περιβάλλον, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε» όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στους διεθνείς αναλυτές.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση, που διήρκησε πάνω από δύο ώρες, έδωσαν το παρών περισσότεροι από 200 αναλυτές από τους μεγαλύτερους οίκους των διεθνών αγορών, ενώ είναι ενδεικτικό ότι αρκετοί συμμετείχαν εξ αποστάσεως.

Οι στόχοι για την τριετία

ΔΕΗ

Οι στόχοι για νέες επενδύσεις, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, αποτελούν τον καρπό της οικονομικής εξυγίανσης που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όσο και των επενδύσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τη «νέα ΔΕΗ» του Γιώργου Στάσση.

Ο ίδιος εξάλλου έχει μιλήσεις για τις επερχόμενες αλλαγές, ώστε να ανταπεξέλθει απέναντι σε οποιαδήποτε δυσκολία και να καταστεί ηγέτιδα στη διεθνή αγορά.

Πιο αναλυτικά, μέχρι το 2026 η ΔΕΗ στοχεύει σε:

  • Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18% σε ετήσια βάση παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026.
  • Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ οι οποίες θα αποτελούν παραπάνω από τα 2/3 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος το 2026 από 43% σήμερα και επενδύσεις σε σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας. Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.
  • Επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται.
  • Είσοδος σε νέες συναφείς αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, και περαιτέρω ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως η ηλεκτροκίνηση.
  • Βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση έντασης εκπομπών CO2 κατά 74% (Scope 1 και 2, 3 (cat.3)) και μείωση κατά 42% των εκπομπών του Scope 3 το 2030 σε σχέση με το 2021, καθώς και στόχο για μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα (Net Zero) μέχρι το 2040.

«Ο νέος Ομιλος ΔΕΗ που οραματιζόμαστε είναι διεθνοποιημένος, αναπτυξιακός, υγιής, πελατοκεντρικός και σύγχρονος για να δημιουργεί βιώσιμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης.

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και διπλασιασμό (σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα) στα 3 δισ. το 2030.

Ολοκληρωμένος πάροχος

Σε ό, τι φορά τα πιο πρόσφατα deals του ομίλου, η εξαγορά της Κωτσόβολος θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών. Πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας. Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ. Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η εταιρεία έχει 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείσες εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Στην ηλεκτροκίνηση, η ΔΕΗ blue αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο νέων υπηρεσιών που σχεδιάζονται γύρω από τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου, εστιάζοντας στη βιώσιμη κινητικότητα μέσω της ηλεκτροκίνησης. Στο τέλος του 2023, τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue ξεπέρασαν τα 2.000 πανελλαδικά. Το δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ΔΕΗ blue μεγαλώνει συνεχώς, κάνοντας τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης μέρος της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερων οδηγών, ενώ όλες οι φορτίσεις που πραγματοποιούνται στο δημόσιο δίκτυο της ΔΕΗ blue γίνονται με 100% πράσινη ενέργεια.

Παράλληλα, το 2023 η εφαρμογή ΔΕΗ blue εμπλουτίστηκε με ακόμη περισσότερες υπηρεσίες που κάνουν τη φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος μια ακόμη πιο εύκολη και ευχάριστη εμπειρία για τους οδηγούς.

Όσον αφορά στα δίκτυα οπτικών ινών, η ΔΕΗ προχωρά με το πλάνο δημιουργίας δικτύου Fiber to the Home πανελλαδικά, βασιζόμενη στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γρήγορης ανάπτυξης του νέου δικτύου με χαμηλό κόστος, μέσω της χρήσης υφιστάμενων υποδομών. Η ΔΕΗ στοχεύει να έχει 1 εκατ. χρήστες και έσοδα 120 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, μέσω χονδρικής.

Αξία για τους μετόχους

Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή, λειτουργία δικτύων και πώληση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας στην Ελλάδα, την Ρουμανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 11,8GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 20TWh, ενώ στα δίκτυα διανομής, η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση ανέρχεται σε περίπου €4,2 δισ.

Ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περίπου 40TWh ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η ΔΕΗ σήμερα με αριθμούς