Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που θα ήθελαν ρίξουν «μαύρη πέτρα» και να φύγουν από τη δουλειά τους. Το να αποχωρήσεις δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση, αλλά κάποιες φορές υπάρχουν κάποια σημάδια που μαρτυρούν πως πρέπει να το κάνεις. Το να πάρεις μία τόσο δύσκολη απόφαση δεν αφορά μόνο του χαμηλόμισθους ή τις μη διευθυντικές θέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της επιτυχημένης πολιτικού, Jacinda Ardern, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της επειδή δεν έχει πλέον λόγω ύπαρξης στη δουλειά της, γράφουν σε άρθρο τους, οι New York Times.

Η Jacinda Ardern, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η οποία έγινε γνωστή για την επιτυχημένη στρατηγική της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid αλλά και την απάντησή της στη σφαγή 51 ανθρώπων σε δύο τζαμιά, ανακοίνωσε απροσδόκητα την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί μετά από σχεδόν έξι χρόνια. Αυτό μαρτυρά πως ακόμα και οι πολιτικοί έχουν τα εργασιακά προβλήματά τους, σύμφωνα με το άρθρο. «Φεύγω, γιατί έχοντας έναν τόσο σημαντικό ρόλο, δημιουργεί ευθύνες και αυτό σημαίνει πως πρέπει να γνωρίζεις πότε είσαι το κατάλληλο άτομο για να ηγηθείς αλλά και πότε δεν είσαι», είπε η κα Ardern, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές προκλήσεις ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου στη χώρα. «Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά. Και ξέρω ότι δεν έχω πια αρκετά για να ανταποκριθώ. Είναι τόσο απλό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η 42χρονη πολιτικός, η νεότερη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τα τελευταία 150 χρόνια, είπε επίσης ότι σχεδιάζει να περνά περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό της, τον τηλεοπτικό παρουσιαστή Κλαρκ Γκέιφορντ, και την 5χρονη κόρη τους, Νεβ.

Η λήψη της απόφασης να απομακρυνθείτε από μια δουλειά δεν είναι πάντα εύκολη ή εφικτή. Αλλά όταν η σωματική ή συναισθηματική σας ευεξία ταράζεται και το άγχος σας δεν μειώνεται με αποτέλεσμα να έχετε θέματα ψυχικής υγείας, οι ειδικοί λένε ότι γενικά είναι καλύτερο να αρχίσετε να ψάχνετε για αλλού. Απλώς φροντίστε να το σκεφτείτε λίγο πριν θυμηθείτε να σταματήσετε το κάπνισμα.

Τα σημάδια ότι είναι καιρός να φύγετε

Νιώθετε πως έχετε «καεί»

Η εξουθένωση χαρακτηρίζεται συνήθως από τρία συμπτώματα: συναισθηματική εξάντληση, άρνηση και την αίσθηση ότι όσο σκληρά και να προσπαθείς δεν μπορείς να είσαι αποτελεσματικός στη δουλειά σου, δήλωσε ο Dennis Stolle, CEO εφαρμοσμένης ψυχολογίας στην Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Όλοι αισθάνονται συναισθηματικά εξαντλημένοι κατά καιρούς, αλλά «μιλάω για ένα ακραίο επίπεδο», είπε ο Dr. Stolle, το είδος της στενοχώριας όπου συχνά νιώθεις ότι δεν έχεις τίποτα άλλο να δώσεις και «αν υπάρχει κάτι ακόμα, εγώ θέλω “απλώς να ουρλιάξω ή να κλάψω» σημείωσε. Η εξουθένωση μπορεί επίσης να οδηγήσει τους ανθρώπους να γίνουν πιο απαισιόδοξοι ή αδιάφοροι από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Εάν αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι, τότε το να κάνετε ένα διάλειμμα – είτε το Σαββατοκύριακο είτε κατά τη διάρκεια διακοπών – μπορεί να σας βοηθήσει, είπε η Dr. Τζέσι Γκόλντ, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. Αλλά «αν δεν νιώσετε διαφορά όταν επιστρέψετε και συνεχίζεται να είστε θυμωμένοι και να μισείτε τη δουλειά σας, αυτό είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι» ότι θα πρέπει να σκεφτείτε να παραιτηθείτε εάν είναι οικονομικά εφικτό ή να αναζητήσετε μια νέα δουλειά, πρόσθεσε. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «Ουφ, δουλειά» και «Θεέ μου, δεν μπορώ να είμαι εκεί για άλλη μια μέρα», πρόσθεσε η Dr. Γκόλντ.

Επιπλέον, εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι σε βαθμό που επηρεάζει τη σωματική ή συναισθηματική σας ευεξία και βλάπτει τις σχέσεις σας, αυτό είναι επίσης μια «κόκκινη σημαία», σύμφωνα με τους ειδικούς. Κάντε έναν απολογισμό του πώς αισθάνεστε όταν είστε στη δουλειά. Είστε συχνά θυμωμένοι, αποσυνδεδεμένοι ή καταθλιπτικοί; Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή κοιμάστε πολύ, εάν θυμώνετε εύκολα ή εάν αισθάνεστε λυπημένοι ή υπερβολικά ένοχοι, ζητήστε βοήθεια. «Υπάρχει ένα επικαλυπτόμενο διάγραμμα Venn μεταξύ της επαγγελματικής εξουθένωσης και της κατάθλιψης», είπε η Dr. Lotte Dyrbye, επικεφαλής ευεξίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Αν έχετε έστω και μια υποψία ότι δεν είστε καλά, απευθυνθείτε σε ένα γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για να σας βοηθήσει να το καταλάβετε».

Βιώνετε «αλλαγή ταυτότητας»

Η εργασία είναι συχνά συνυφασμένη με την «ταυτότητα» των ανθρώπων. Οι τίτλοι εργασίας μας, ο οργανισμός στον οποίο εργαζόμαστε και ακόμη και ο χρόνος που αφιερώνουμε δουλεύοντας καθημερινά μπορούν να γίνουν ένα μεγάλο μέρος αυτού που είμαστε. Τι συμβαίνει όμως όταν αλλάζουν οι προτεραιότητές σας και δεν νιώθετε πλέον το ίδιο επίπεδο προσκόλλησης στη δουλειά σας; «Όταν οι άνθρωποι έχουν μια αλλαγή στη “ταυτότητά τους”, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος», δήλωσε ο Stewart Shankman, καθηγητής ψυχολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. Εάν η εργασία ήταν μια βασική πτυχή της προσωπικότητάς σας και τώρα δεν είναι, τότε αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος να σκεφτείτε να αποχωρήσετε. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να εργάζεστε αυτή τη στιγμή, προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε τα πράγματα που σας έχουν νόημα για εσάς, τη δεδομένη στιγμή. Μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο μέρος της ζωής σας που να ανταποκρίνεται στο ρόλο που έπαιζε η δουλειά, είπε ο Dr. Shankman. «Η δουλειά σου δεν πρέπει απαραίτητα να είναι αυτό που σε καθορίζει», πρόσθεσε.

Δεν νιώθετε εκτίμηση ή υποστήριξη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτίμηση είναι πολύ σημαντική για τους εργαζόμενους. Όχι μόνο οι εργαζόμενοι τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί όταν ο διευθυντής τους εκφράζει ευγνωμοσύνη, αλλά και καλύτερα όταν οι συνάδελφοι τους εκφράζουν εκτίμηση, επιβεβαίωση και σεβασμό. Μια έρευνα του Pew διαπίστωσε ότι οι χαμηλές αμοιβές, η έλλειψη ευκαιριών για πρόοδο και το αίσθημα έλλειψης σεβασμού στην εργασία ήταν οι κύριοι λόγοι που οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους το 2021.

Από την άλλη, τα άτομα που νιώθουν άξια τείνουν επίσης να βιώνουν ψυχολογική ασφάλεια, ένας όρος που αναφέρεται στο πόσο ασφαλείς αισθάνεστε στον χώρο εργασίας όταν συνεισφέρετε ιδέες, κάνετε ερωτήσεις ή μοιράζεστε ανησυχίες. Με άλλα λόγια, η εργασία ευνοεί ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα να μιλούν χωρίς φόβο τιμωρίας ή γελοιοποίησης. Εάν εργάζεστε για μια εταιρεία ή Οργανισμό που δεν προωθεί την ψυχολογική ασφάλεια, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε να αποχωρήσετε, λένε οι ειδικοί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο διευθυντής ή οι συνάδελφοί σας έχουν απειλήσει ή έχουν κάνει υβριστικά σχόλια ή εάν ο χώρος εργασίας σας είναι τοξικός και δεν υπάρχει λύση σε αυτό. Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους περιέγραψε τον χώρο εργασίας του ως λίγο ή πολύ τοξικό, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία το 2022.

Η δουλειά σας δεν δίνει προτεραιότητα στην ευεξία των εργαζομένων

Ο οργανισμός στον οποίο εργάζεστε θα πρέπει ιδανικά να υποστηρίξει τους υπαλλήλους του σε διάφορες πτυχές της ευεξίας, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, συναισθηματικών, κοινωνικών και οικονομικών αναγκών τους. Σημαντικό επίσης είναι, να προσπαθήσει να το κάνει με δίκαιο τρόπο, δήλωσε η Laura Putnam, συγγραφέας του βιβλίου «Workplace Wellness That Works» και διευθύνων σύμβουλος της Motion Infusion, μιας εταιρείας που συνεργάζεται με οργανισμούς για την προώθηση της καλύτερης υγείας και ευημερίας για τους υπαλλήλους τους.

Έχουν κάποιοι συνάδελφοί σας περισσότερες ευκαιρίες για αυτονομία από άλλους; Όπως για παράδειγμα, μόνο ορισμένα άτομα επιτρέπεται να κάνουν ένα διάλειμμα ή να έχουν τον έλεγχο του τρόπου διαχείρισης της ημέρας τους; «Αν βλέπουμε τέτοιου είδους δυναμικές να υπάρχουν και δεν αντιμετωπίζονται, τότε κατά την άποψή μου αυτός είναι ένας καλός λόγος για να φύγω», είπε η κα Putnam. «Όσο λιγότερο έλεγχο έχουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες στη δουλειά, τόσο πιο πιθανό είναι να αγχωθούμε» τόνισε.

Αν δεν μπορείτε να αφήσετε τη δουλειά σας. Τι κάνετε;

Εάν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα έχουν απήχηση σε εσάς, αλλά δεν μπορείτε επί του παρόντος να αφήσετε τη δουλειά σας, ελέγξτε εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για βραχυπρόθεσμη άδεια, υπό την προϋπόθεση ότι μπορείτε να λάβετε ένα σημείωμα από έναν γιατρό. Αυτό θα σας δώσει μια ανακούφιση από το εργασιακό σας περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα έχετε χρόνο να σκεφτείτε τα συγκεκριμένα προβλήματα που επηρεάζουν την ψυχική σας ευεξία.

Εάν έχετε μια κατάλληλη πάθηση όπως μείζονα κατάθλιψη ή διαταραχή μετατραυματικού στρες, έχετε το νόμιμο δικαίωμα σε μια λογική προσαρμογή που θα σας βοηθούσε να κάνετε τη δουλειά σας — για παράδειγμα, την ικανότητα να προγραμματίζετε εργασίες γύρω από τα ραντεβού θεραπείας ή την άδεια να εργαστείτε από το σπίτι . Ακόμα κι αν δεν έχετε μια συγκεκριμένη πάθηση, ο εργοδότης σας μπορεί να είναι ανοιχτός να κάνει αλλαγές που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας στην εργασία. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητήσετε να σας αναθέσουν σε μια νέα ομάδα ή να έχετε μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες εργασίας σας. Προτού πλησιάσετε τον προϊστάμενό σας, σκεφτείτε ποια πράγματα θα θέλατε περισσότερο σε έναν χώρο εργασίας και αν ο τρέχων εργοδότης σας μπορεί να σας προσφέρει κάποιο από αυτά.

«Μερικές φορές όταν είσαι θυμωμένος, παρακάμπτεις αυτό το κομμάτι», είπε ο Dr. Γκόλντ. «Είναι χρήσιμο να κοιτάμε μπροστά» κατέληξε.