Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τις προτάσεις του ΣΕΒ, για την άρση των εμποδίων της επιχειρηματικότητας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα ο ΣΕΒ πρότεινε μια δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων με την οποία εν πολλοίς συμφωνούμε.

Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, δεν μπορώ να μην εκφράσω την απορία μου για την χρησιμότητα ή ακόμη και την σκοπιμότητα που ενδέχεται να κρύβουν ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ.

Και αρχίζω από το θέμα που μας αφορά ως επιχειρηματικό κόσμο.

– Ποια είναι η σκοπιμότητα της προτεινόμενης απαξίωσης του επιμελητηριακού θεσμού, με ιστορία 90 χρόνων; Δεν θα αποβεί εν τέλει σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την χώρα, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, που έτσι θα χάσουν τις άκρως ανταποδοτικές υπηρεσίες που λαμβάνουν από τα επιμελητήρια;

– Ποια η είναι χρησιμότητα του φραγής του δικαιώματος για εργασία σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία; Το κράτος δεν πρέπει να μεριμνά για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών του;

– Ποια η είναι η χρησιμότητα της κατάργησης των ανώτερων τιμών πώλησης σε χώρους που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία των πλοίων; Μήπως το κράτος δεν πρέπει να εποπτεύει τις αγορές προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών;

Καλούμε τον ΣΕΒ να επανεξετάσει ορισμένες – ευτυχώς ελάχιστες – από τις προτάσεις του, προκειμένου οι κακές λεπτομέρειες να μην επηρεάσουν το σύνολο των θετικών προτάσεων.

Ας δούμε και ας διορθώσουμε πρώτα τα μείζονα προβλήματα, όπως αυτά της γραφειοκρατίας και της υπερβολικής φορολογίας και ας αφήσουμε όπως τους πρέπει να δευτερεύουσα θέση τα ελάσσονα. Για να μην υπάρχουν και άλλοθι από την κυβέρνηση για την συνέχιση των λανθασμένων επιλογών της. Πάταξη της γραφειοκρατίας και δραστική μείωση της φορολογίας, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες».