H ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να βρει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μέσω επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μέχρι τo τέλος αυτής της χρονιάς, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο έτσι θα εκπληρώσει το ελάχιστο των δημοσιονομικών στόχων που γίνονται αποδεκτοί από τους πιστωτές, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχου με γνώση των συνομιλιών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι περικοπές θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ, ποσοστό που θεωρείται αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική της πολιτική, η Ελλάδα θα κλείσει το 2015 με ένα έλλειμμα γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το πρακτορείο υπογραμμίζει πως η Κομισιόν θεωρεί ότι με βάση τα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα, δε θα υπάρξει σχεδόν κανένα πλεόνασμα.

Οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι το μόνο ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις. Διαφωνίες υπάρχουν ακόμα στα ζητήματα του ορίου συνταξιοδότησης, στις περικοπές των συντάξεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην αγορά εργασίας, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος στο Bloomberg.