Την εκτίμηση ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα κάνει ο Economist.

«Η υπόσχεση του Τσίπρα να πιέσει τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για καλύτερους όρους στο πρόγραμμα διάσωσης ταρακούνησε τις αγορές, τις τραπεζικές καταθέσεις και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν παραμείνει σταθερές, αλλά τους τελευταίους μήνες μετακινούνται προς μια δυσοίωνη κατεύθυνση. Οι συζητήσεις με τους πιστωτές θα συνεχιστούν, αλλά κάθε ημερομηνία πληρωμής φαίνεται να εξελίσσεται σε επικίνδυνο εμπόδιο. Η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία στα τέλη Απριλίου, τότε δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο (2,5 δισεκατομμύρια ευρώ)», αναφέρει το οικονομικό περιοδικό.

Το περιοδικό αναφέρει ότι: «Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία γλιστράει ξανά προς την ύφεση. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες πληρωμές έρχονται οσονούπω. Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται από το τρέχον πρόγραμμα για να καλύψει τις εγχώριες και εξωτερικές υποχρεώσεις της, αλλά δεν θα τα λάβει μέχρι να υλοποιήσει τις υπεσχημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Economist σημειώνει πως η ακριβής έκταση του χρηματοδοτικού ελλείμματος της κυβέρνησης παραμένει ασαφής. Αυτή τη στιγμή η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα είναι σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ.

«Η κυβέρνηση οφείλει σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους το ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο για τον Απρίλιο. Έτσι, φαίνεται ότι μπορεί να αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές ή τον ελληνικό λαό που την έφερε στην εξουσία. Μπορεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής θα επεκταθεί για την Ελλάδα και μετά το 2050, ωστόσο οι αγορές φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μην τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι», σημειώνει.