Αρνητικές είναι οι περισσότερες πρώτες αντιδράσεις οικονομολόγων και αναλυτών στο εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μπελάδες στην Ελλάδα, υποστηρίζει ένας εκ των αναλυτών σε δηλώσεις του που φιλοξενεί το Marketwatch, ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις γύρω από το αν η Ευρωζώνη θα παραμείνει προσκολλημένη στη λιτότητα.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, Steen Jakobsen, σημειώνει πως «το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι χειρότερο του αναμενόμενου, ανεξαρτήτως του τι τελικώς θα συμβεί και προσθέτει ότι η ψήφος κατά της λιτότητας ήταν μαζική, όμως θα μπορούσε να είναι μια κίνηση κενού περιεχομένου, καθώς οι επιλογές που στην πραγματικότητα έχει η Ελλάδα είναι να συμμορφωθεί με την τρόικα ή να αφήσει την Ευρωζώνη». «Ωστόσο, σημειώνει ότι αμφιβάλλει αν θα συμβεί το τελευταίο, καθώς οι Έλληνες έχουν κουραστεί μεν με τη λιτότητα, όχι όμως να μην είναι μέλος της Ε.Ε.», συμπληρώνει.

Από την πλευρά του, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, σημειώνει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει μπελάδες για την Ελλάδα. «Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα αφήσει τον Τσίπρα να μην δει την πραγματικότητα, δηλαδή ότι δεν μπορείτε να ξοδεύετε χρήματα που δεν έχετε, δεν μπορείτε να αθετήσει τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους πιστωτές και να περιμένετε ότι θα σας χορηγηθεί ένα μεγάλο νέο δάνειο ταυτόχρονα, αλλά και ότι δεν μπορείτε να έχετε οικονομική ανάπτυξη επιβαρύνοντας επιπλέον επιχειρήσεις και καθιστώντας την αγορά εργασίας πιο άκαμπτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η τρόικα βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση», σημειώνει ο Simon Smith, επικεφαλής οικονομολόγος της FxPro, επισημαίνοντας ότι «αν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Ελλάδας, τότε οι αγορές δεν θα έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητα των άλλων μελών της Ευρωζώνης να επιμείνουν στις πολιτικές λιτότητας».

Για ένα τεστ του κατά πόσον οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επιθυμούν να συνεχίσουν με την προσέγγιση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μια έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη κάνει λόγο ο στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services International, Marc Ostwald.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της UBS σημειώνουν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα είναι πιθανώς καλύτερη για τις αγορές βραχυπρόθεσμα από το να εξασφάλιζε ο ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς καθιστά λιγότερο πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε θέση να επιμείνει στις απαιτήσεις του. «Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η πιθανότητα εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ή μη πληρωμής των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές είναι μικρή», υποστηρίζουν.