Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα ότι έχει την πρόθεση να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και συγκεκριμένα των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων, στο κόστος διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό αποτελεί μεσοπρόθεσμη προοπτική.

«Εμείς, στο πλαίσιο της γερμανικής κυβέρνησης, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι στον μελλοντικό μηχανισμό, και υπογραμμίζω τρεις φορές μελλοντικό, για να το κατανοήσουν καλά οι παράγοντες της αγοράς, οι πιστωτές πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στο κόστος», είπε Άγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε συνέδριο του τομέα των ασφαλίσεων στο Βερολίνο.

«Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε αρκετά γρήγορα τους μελλοντικούς όρους ώστε η αγορά να μην αντιμετωπίζει αβεβαιότητες», πρόσθεσε.

Η Γερμανία πίεσε τους ευρωπαίους εταίρους της να υιοθετήσουν επί της αρχής τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων στο κόστος που συνδέεται με τις δημοσιονομικές δυσχέρειες ενός κράτους στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη δημιουργία μόνιμου ταμείου στήριξης της ευρωζώνης.

Το σχέδιο αυτό, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013, θεωρείται υπεύθυνο για την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού – spreads – πολλών χωρών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση κατά το τελευταίο διάστημα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τους επιπλέον κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τις επενδύσεις τους.