Τα πρόσθετα μέτρα κλείδωσαν και ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκαν σε συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους ελεγκτές της τρόικα, παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, και τα επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να τα πάρουμε εδώ και τώρα και όχι σταδιακά σε τρία χρόνια όπως ελπίζαμε.

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σήμερα στην Βουλή όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παραδώσει τον προϋπολογισμό που θα έχει και την σφραγίδα της τρόικας. Τα συνολικά μετρά για το 2011 θα ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ. Τα 4 δισ. ευρώ για να καλυφτούν οι φετινές αστοχίες και τα 9 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα από το 9,4% στο 7,6% ή από τα 22 δισ. ευρώ στα 17.

Άρα ποια μέτρα απομένουν για να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2011;

Από το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εξοικονομηθούν 840 εκατ. ευρώ. ενώ 1,2 ευρώ θα προέρθουν από την αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων υπολογίζονται στο 1,5 δισ. ευρώ. Περικοπές έρχονται στις επιχορηγήσεις των συγκοινωνιακών φορέων ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός τους σε 2. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα περικοπεί κατά 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Μαχαίρι 10% έρχονται στις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου. Από την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη αναμένονται πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις που λήγουν στο ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα ανανεωθούν ενώ έρχεται και μείωση αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ώστε να μην ξεπερνούν τον στενό δημόσιο τομέα.

Και όλα αυτά θα συνδυαστούν με μετατάξεις και προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων έρχεται η αύξηση του μεσαίου συντελεστή Φ.Π.Α από το 11% στο 13% με παράλληλη μετάταξη κάποιων αγαθών που θεωρούνται πολυτελείας από το 11% στο 23%.

Στα πρόστιμα στα αυθαίρετα και στα τέλη στους ημιυπαίθριους χώρους οι στόχοι περιορίζονται σε ποσό κάτω από 1 δισ. ευρώ Αμφίβολο είναι εάν μπορούν τα εισπραχτούν 1 δισ. ευρώ με έκτακτη εισφορά από επιχειρήσεις ενώ δεδομένη είναι και η μετάθεση για το καλοκαίρι της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι, πλέον, τα επιδόματα θα χορηγούνται με κοινωνικά κριτήρια στους δικαιούχους ενώ το 2011 θα είναι και έτος μαζικών αποκρατικοποιήσεων.