Η περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, όπως υποδηλώνουν τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Markit, οδηγεί σε σημαντική υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Τα χρηματιστήρια στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι υποχωρούν κατά 1%, 0,8% και 1,3%, αντίστοιχα.

Από τα προσωρινά στοιχεία της έρευνας της Markit προκύπτει ότι ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) – που αντανακλά τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών – υποχωρεί τον Σεπτέμβριο στις 52,3 μονάδες από 52,5 μονάδες τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους. Ο δείκτης κινείται πάνω από το όριο των 50 μονάδων – που σημαίνει αύξηση της δραστηριότητας – από τον Ιούλιο του 2013, αλλά η Markit ανέφερε ότι ο αναμενόμενος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι μόλις 0,3% για το τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία, που πιθανότατα θα αποκαρδιώσουν τους υπεύθυνους για την ευρωπαϊκή πολιτική, έδειξαν επίσης ότι οι επιχειρήσεις μείωσαν τις τιμές τους για 30ο μήνα στη σειρά για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους.

Ο δείκτης PMI για τον γερμανικό μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στις 50,3 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013 και χαμηλότερος από τις προβλέψεις και των 32 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Ρόιτερς, ενώ ο γαλλικός τομέας υπηρεσιών συρρικνώθηκε μετά από μόλις δύο μήνες που κινήθηκε σε θετικό έδαφος.