Συµβάσεις εργασίας για πάγωµα µισθών, αλλά µε αντάλλαγµα τη διατήρηση του 13ου και 14ου µισθού ή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας υπογράφουν τα εργατικά συνδικάτα, ακολουθώντας τη γραµµή της ΓΣΕΕ µε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας.

Σύμφωνα με τα Νέα, παράλληλα, η οικονοµική κρίση έχει ανατρέψει τα πάντα στην αγορά εργασίας όπου µαζί µε τις καθηµερινές απολύσεις καθιερώθηκαν _ από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να µη βάλουν λουκέτο _ µειωµένες αποδοχές, ελαστικά ωράρια εργασίας µε λιγότερες ώρες ή ηµέρες απασχόλησης, τρίµηνη διαθεσιµότητα του προσωπικού, καθώς και εκ περιτροπής εργασία.

Με βάση την ΕΓΣΣΕ 2010-2012, τα όρια του κατώτατου µισθού και του κατώτατου ηµεροµισθίου θα παραµείνουν έως και τον Ιούνιο του 2011 στα 739,56 ευρώ και 33,04 ευρώ αντίστοιχα. Θα διαµορφωθούν στα 750,65 ευρώ και 33,53 ευρώ αντίστοιχα τον Ιούλιο, αν δοθεί αύξηση 1,5% και στα 763,41 ευρώ και 34,10 ευρώ τον Ιούλιο του 2012, αν δοθεί αύξηση 1,7% (σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πληθωρισµού).

Μέχρι τώρα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΓΣΕΕ (παρ’ όλο που πολλές κλαδικές συµβάσεις δεν έχουν κλείσει), στις συµβάσεις που έχουν συνοµολογηθεί προβλέπονται παγωµένες αποδοχές για εφέτος και µικρές αυξήσεις από τον Ιούνιο του 2011, µε αντάλλαγµα τη διατήρηση των δώρων όπως για παράδειγµα στον χώρο του µετάλλου και των ξενοδοχείων. Διετές πάγωµα µισθών µε αντάλλαγµα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή για οικονοµοτεχνικούς λόγους προβλέπει επιχειρησιακή σύµβαση που υπέγραψαν φέτος οι εργαζόµενοι και η εταιρεία Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε. Επίσης, η ΟΤΟΕ διεκδικεί τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη διαπραγµάτευσή της µε τους εργοδότες, ενώ στον χώρο των ΔΕΚΟ, όπου έχουν παγώσει µε νόµο οι αυξήσεις, θα επιδιωχθεί η συνοµολόγηση συµβάσεων µε θεσµικά µόνο αιτήµατα.

Εντός του Νοεµβρίου έρχεται πάντως η νοµοθετική παρέµβαση του υπουργείου Εργασίας για το καυτό ζήτηµα των επιχειρησιακών συµβάσεων. Η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι δεν θα αλλάξει ο νόµος που έχει ψηφιστεί και δίδει τη δυνατότητα να αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συµβάσεις έναντι των κλαδικών και της ΕΓΣΣΕ, όµως θα πρέπει να προβλεφθούν και θα προβλεφθούν κριτήρια µε ειδική νοµοθετική ρύθµιση.

Καταργούν τον κατώτερο µισθό

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι εργοδότες, οχυρωµένοι πίσω από το Μνηµόνιο και τον νόµο 3845/2010, που επιτρέπει οι επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις να αποκλίνουν έναντι των κλαδικών ή της ΕΓΣΣΕ και µε τον εκβιασµό των απολύσεων, άνοιξαν ήδη τον δρόµο για την κατάργηση του κατώτερου εγγυηµένου µισθού των 740 ευρώ, µε επιχειρησιακή σύµβαση στην G 4S Secure Solutions SΑ, που έχει αναλάβει το έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ, η οποία προβλέπει εισαγωγικό µηνιαίο µισθό 640 ευρώ (σ.σ.: αντί των 739,56, που είναι ο κατώτατος µισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας, κάλεσε το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΗΣΑΠ να µην αποδεχθούν την εφαρµογή της συµφωνίας γιατί «στις εργολαβίες η νοµοθεσία απαιτεί την πλήρη τήρηση της εργατικής νοµοθεσίας και των κλαδικών ΣΣΕ, οι οποίες δεν µπορούν να υπολείπονται από την ΕΓΣΣΕ».

Εκ περιτροπής εργασία
Σηµειώνεται ότι το ΙΝΕ ΓΣΕΕ προβλέπει έκρηξη της ανεργίας το 2011 (µε 1 εκατ. ανέργους) ενώ πολλές επιχειρήσεις προχωρούν (µετά και τη νέα νοµοθεσία κατ’ εντολή της τρόικας) σε σειρά µέτρων ώστε να µην κλείσουν, όπως:

n Να απολύουν περισσότερους και µε µικρότερο κόστος (50% χαµηλότερα ποσά αποζηµιώσεων εφόσον προειδοποιείται ο εργαζόµενος).

n Παροχή εργασίας εκ περιτροπής, για διάστηµα 6 µηνών.

n Σε διαθεσιµότητα το προσωπικό (έως 3 µήνες ετησίως).

n Μετατροπή θέσης πλήρους απασχόλησης σε θέση µερικής απασχόλησης µε (ή και χωρίς) τη συµφωνία του εργαζοµένου.

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Εντός του µήνα έρχεται η νοµοθετική παρέµβαση του υπουργείου Εργασίας για το καυτό ζήτηµα των επιχειρησιακών συµβάσεων

180.000 νέοι άνεργοι σε δύο χρόνια

Έκρηξη της ανεργίας (180.000 νέοι άνεργοι σε δυο χρόνια και εκτίµηση για 1 εκατ.

ανέργους στο τέλος του 2011) καταγράφει η νέα έκθεση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για την απασχόληση και την ανεργία το πρώτο τρίµηνο του 2010.

Η έκθεση αποκωδικοποιεί τις επιπτώσεις της οικονοµικής κρίσης στη χώρα µας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009, η οποία συνεχίζεται και κατά το α’ τρίµηνο του 2010. Έτσι καταγράφεται σηµαντική αύξηση των ανέργων, οι οποίοι πλησίασαν τις 570.000, µείωση της απασχόλησης και της µισθωτής εργασίας, αύξηση των ευέλικτων µορφών απασχόλησης και συνακόλουθη µείωση της πλήρους και της µόνιµης απασχόλησης, αύξηση των απολύσεων και αρνητικό ισοζύγιο στην αναπλήρωση των θέσεων εργασίας. Κατά τα δύο τελευταία χρόνια, η απασχόληση µειώθηκε συνολικά κατά 86.000 απασχολουµένους και ποσοστό 1,9%, σε αντίθεση µε τους ανέργους, οι οποίοι αυξήθηκαν πάνω από 180.000 και ποσοστό 44,3%. Το σύνολο σχεδόν της µείωσης της απασχόλησης 93,5% αντιστοιχεί σε µείωση των νέων απασχολούµενων µέχρι 29 ετών (9,2% είναι η ποσοστιαία µείωση της απασχόλησής τους σε σχέση µε το 2008), ενώ πάνω από τα 2/3 της µεταβολής των ανέργων αντιστοιχεί στην αύξηση των ανέργων άνω των 30 ετών.