Στα 8,933 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του πανελλήνιου συλλόγου εξαγωγέων.

Σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 8% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2012. Παράλληλα οι εισαγωγές σημείωσαν μείωση 6,6% και έφθασαν στα 15,394 δισ. ευρώ.

Η χώρα η οποία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των Ελληνικών εξαγωγών είναι η γειτονική Τουρκία με 1,069 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σημειώθηκε αύξηση 30,9 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το πρώτο τετράμηνο του 2012.

Η δεύτερη σε μέγεθος αγορά για τα ελληνικά προϊόντα αναδεικνύεται η Ιταλία όπου οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν από τα 642,6 εκατ. ευρώ στα 883,1 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα πολλές εξαγωγές πραγματοποιούνται προς τη Γερμανία (3η), Βουλγαρία (4η), ΗΠΑ και Κύπρο.

Ακολουθεί πίνακας με τις 20 χώρες όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες εξαγωγές.

Χώρες με αύξηση των ελληνικών εξαγωγών

Από τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων προκύπτει ότι είχαμε κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών σε Βραζιλία (832,7%) και Μαρόκο (741,1%). Πολύ καλά πήγαν οι ελληνικές εξαγωγές σε Νότια Κορέα όπου έφθασαν τα 50,7 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση που ανήλθε στις 323,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην Αίγυπτο είχαμε σχεδόν διπλασιασμό των εξαγωγών καθώς η αξία τους ανήλθε στα 230,8 εκατομμύρια έναντι των 117,2 του αντίστοιχου διαστήματος το 2012.

Οι 20 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών




Χώρες με μείωση

Εκτός από τις 55 χώρες όπου σημειώθηκε αύξηση υπάρχουν και 40 χώρες όπου η αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε. Αξίζει να σταθούμε σε δυο μεγάλες αγορές της Ινδίας και της Κίνας όπου η μείωση έφθασε για την πρώτη στο 15,4% και για τη δεύτερη στο 7,2%.

Μείωση των εξαγωγών της τάξης των 6,4 ποσοστιαίων μονάδων είχαμε και προς τη Ρωσία. Επίσης η Κύπρος που απορροφά μεγάλο μέρος των ελληνικών προϊόντων (6η ) οι εξαγωγές σημείωσαν κάμψη 27,4%.

Ακολουθεί πίνακας με τις 20 χώρες με τη μεγαλύερη μείωση των εξαγωγών.


Οι ελληνικές εισαγωγές

Ρωσία, Γερμανία, Ιράκ, Ιταλία, Ολλανδία είναι οι πέντε χώρες από τις οποίες πραγματοποιούνται οι περισσότερες εισαγωγές με βάση την αξία τους. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των εισαγωγών από το Ιράκ που έφθασε το 872,8% φέρνοντας τη χώρα της Μεσοποταμίας στην 3η θέση. Πρωταθλήτρια χώρα στην αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων αναδείχθηκε το Ομάν καθώς από 0,9 εκατομμύρια ευρώ η αξία των εισαγωγών έφθασε τα 88,2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας: