Η Lehman Brothers ανακοίνωσε ότι θα διανείμει περίπου 14,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε πιστωτές της στις αρχές Απριλίου, καθώς βρίσκεται πλέον σε διαδικασία κλεισίματος και εκκαθάρισης, μετά την έξοδό της από το καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της, το 2012.

Η διανομή των χρημάτων, που προγραμματίζεται να γίνει την 4η Απριλίου, θα είναι η τρίτη κατά σειρά αφότου η Lehman Brothers εξήλθε από το καθεστώς προστασίας έναντι των αξιώσεων των πιστωτών της βάσει του πτωχευτικού κώδικα την 6η Μαρτίου 2012.

Σύμφωνα με την επιχείρηση, η καταβολή αυτή θα αυξήσει το συνολικό ποσό που έχει διανεμηθεί σε 47,2 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα δύο τρίτα υπέρ τρίτων.

Η εταιρεία έχει εκφράσει την ελπίδα να διανείμει συνολικά πάνω από 65 δισ. δολάρια, κατά μέσον όρο 21 σεντς ανά δολάριο επί του συνόλου των διεκδικήσεων έναντι της Lehman Brothers που έχουν κριθεί πληρωτέες.

Τριακόσια εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια θα καλύψουν τις χρονικώς πλέον πρόσφατες απαιτήσεις έναντι του ανωτέρω ομίλου (πτώχευσε στο τέλος αδιάλειπτης δράσης 153 ετών στα τέλη του 2008), προκύπτει από το σημερινό ανακοινωθέν.

Η επικείμενη πληρωμή περιλαμβάνει 9,4 δισ. δολάρια προς τρίτους, 4,4 δισ. δολάρια σε άλλους πιστωτές και 370 εκατ. δολάρια για διεκδικήσεις που κρίθηκαν έγκυρες μετά την δεύτερη διανομή χρημάτων, την 1η Οκτωβρίου.

Έπειτα και από αυτή την διανομή όσοι διακρατούν ανασφάλιστα αξιόγραφα και εγείρουν διεκδικήσεις έναντι της εταιρείας θα έχουν λάβει 14,8 σεντς ανά δολάριο, σύμφωνα με ένα δικόγραφο.

Η επόμενη πληρωμή της Lehman Brothers αναμένεται να γίνει την 30ή Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία εκκαθάρισης και κλεισίματος της Λίμαν αναμένεται να διαρκέσει λίγα χρόνια ακόμα. Η εταιρεία βρίσκεται σε αντιδικία με την JPMorgan Chase & Co., την κύρια τράπεζα συμψηφισμού της στο παρελθόν, και άλλα μέρη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μεγεθύνει το ποσό που θα μπορέσει να αποπληρώσει.

Η πάλαι ποτέ τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Γουόλ Στριτ υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της την 15η Σεπτεμβρίου 2008, εξέλιξη που συνέβαλε στο ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η επενδυτική αυτή τράπεζα είχε τότε 639 δισεκατομμύρια δολάρια σε πόρους, γεγονός που κατέστησε την πτώχευσή της την μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.