Υποχώρηση τζίρου κατά 13,2%, αλλά με περιορισμό των προ φόρων ζημιών, εμφάνισε το 2011 ο κλάδος των ξύλινων κουφωμάτων λόγω της σημαντικής μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η σημαντική υποχώρηση της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, επηρέασε αρνητικά το κλάδο των ξύλινων κουφωμάτων το 2011 καθώς οι δύο αυτοί τομείς συνδέονται άρρηκτα.

Η οικοδομική δραστηριότητα το 2011 υποχώρησε περαιτέρω κατά 28,5% ως προς τις άδειες, ενώ ο οικοδομικός όγκος περιορίστηκε κατά 38,2% συγκριτικά με το 2010.

Επιπλέον, το 2011 ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων υποχώρησε κατά 42%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 η κάμψη διαμορφώνεται σε -26% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, σε αντίθεση με τα κουφώματα, ο τομέας των πορτών ασφαλείας δεικνύει τάσεις αντίστασης στην ύφεση, παρά την πτώση της οικοδομής, λόγω της ανόδου της εγκληματικότητας και των διαρρήξεων. Ωστόσο, η ευρεία εφαρμογή του αλουμινίου και σε αυτήν την κατηγορία της αγοράς στερεί από τον κλάδο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Παράγοντες της αγοράς ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να ανακάμψει ο κλάδος, μεταξύ αυτών την ενίσχυση της αγοράς κατοικίας και την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της κυκλοφορίας μη πιστοποιημένων προϊόντων.