«Ψήφο» εμπιστοσύνης στο ευρώ δίνουν οι Σλοβένοι καθώς τα 2/3 του πληθυσμού (ποσοστό 65,5%) πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να εξέλθει από την κρίση, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από τη Σχολή Ανώτερων Κοινωνικών Σπουδών (FOODS).

Με βάση την έρευνα, μόνο το 28,3% των Σλοβένων απαντούν ότι προτιμούν να δουν τη χώρα να εγκαταλείπει την ευρωζώνη και να αντιμετωπίζει μόνη την οικονομική κρίση.

Περίπου το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ιδιωτικός τομέας υποφέρει πολύ περισσότερο εξαιτίας της κρίσης απ’ ό,τι ο δημόσιος τομέας.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι το ποσοστό των πολιτών που στηρίζει την κυβέρνηση έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα, αλλά τα 2/3 των ερωτηθέντων εξακολουθούν να μην τη στηρίζουν.

Η έρευνα της Σχολής που εδρεύει στη Νόβα Γκόριτσα δείχνει επίσης ότι οι Σλοβένοι σε ποσοστό 73% θεωρούν ότι είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Σε ερώτηση για τις συνέπειες της απόρριψης του νομοσχεδίου για την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν περισσότερο βάρος στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου με βαθμό 3,54 και ανώτατο όριο το 5. Σοβαρή συνέπεια, σύμφωνα με τους Σλοβένους, θα είναι επίσης η επιδείνωση της οικονομίας (3.42), η πιθανότητα ανατροπής της κυβέρνησης (3.06) και η πιθανότητα να ακολουθήσει η Σλοβενία τα βήματα της Ελλάδας (2.82).