Φυγή από το ευρώ ή… τανκς. Αυτό ήταν το δίλλημα που ο παγκοσμίου φήμες οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί έθεσε στο βραδινό ντιμπέιτ που οργανώθηκε για λογαριασμό του BBC News – World το βράδυ της Τρίτης, στο Ίδρυμα Ελληνικός Κόσμος.

Ο οικονομικός καθηγητής, υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει, λόγω των σκληρών μέτρων, σε ένα φαύλο κύκλο και η ύφεση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μέσα στον χρόνο».

Επίσης υποστήριξε ότι η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας θα επανέλθουν μόνο με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Από τη μεριά της το πρώην μέλος του δ.σ. του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, μίλησε για μία Σοβιετικού τύπου οικονομία, η οποία θα πρέπει να άρει αγκυλώσεις και να προσχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αναδιάταξης της οικονομίας άμεσα.

Κατά της παραμονής στο ευρώ παρουσιάστηκε ο καθηγητής οικονομικών Κώστας Λαπαβίτσας, αναφέροντας πως «με τη δραχμή απ’ όσο θυμάμαι δε ζούσαμε στην Ελλάδα ούτε στα δέντρα, ούτε στις σπηλιές».

Σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη, το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης, σε ποσοστό 75% έναντι 18,9%, υποστήριξε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, επιβραβεύοντας τις απόψεις των Ντένις Μακσέϊν και Μιράντα Ξαφά.