Προληπτικά μέτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους λαμβάνει η Γερμανία, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας, σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων: «θα ήμασταν μια φρικτή κυβέρνηση εάν δεν εξετάζαμε μεταξύ άλλων τι θα κάνουμε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά».

Ο Σόιμπλε απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει δημοσίευμα του Spiegel που θέλει την γερμανική κυβέρνηση να προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών. «Τέτοια δημοσιεύματα ενέχουν πάντα μια δόση σπέκουλας», αρκέστηκε να σχολιάσει, «θέλουμε, ωστόσο, να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται περίπου δέκα χρόνια για να ανακάμψει, τονίζοντας ότι δεν αρκεί η μείωση του χρέους: «Η Ελλάδα», είπε, «χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ελπίζω στο μεταξύ οι Έλληνες να το έχουν αντιληφθεί αυτό».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι κάθε χώρα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της «αλλά θα πρέπει να τους προσφέρουμε χρόνο, αυτό είναι το νόημα των πακέτων διάσωσης».