Αντιμέτωπες με τις σημαντικές δυσκολίες που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στο σύνολο της αγοράς βρίσκονται τον τελευταίο χρόνο οι επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού.

Παράλληλα, αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό όπου επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών τους ενώ δίνουν έμφαση και στην υλοποίηση επενδύσεων κυρίως σε ό,τι αφορά στον μηχανολογικό τους εξοπλισμό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) Κ. Κούτσας, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, η ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού το 2010 στο σύνολο των εμφιαλωμένων νερών σημείωσε πτώση 5% που προέκυψε κυρίως από την μείωση της εκτός σπιτιού κατανάλωσης.

 Η αρνητική εικόνα συνεχίζεται και κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2011 οπότε και παρατηρείται μείωση 15-20% στις πωλήσεις στην κρύα αγορά και 7-10% στις πωλήσεις της ζεστής αγοράς. Για το σύνολο της χρήσης του 2011 ο κ. Κούτσας εκτιμά ότι οι πωλήσεις στο σύνολο του κλάδου θα είναι μειωμένες κατά 15%.

Ο κ. Κούτσας τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ από 9% σε 13% και η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχουν ήδη οδηγήσει την αγορά των εμφιαλωμένων νερών σε πτώση.

Ωστόσο χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις του κλάδου το γεγονός ότι δεν επεβλήθη στα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που αφορά στην κατηγορία των Μη Αλκοολούχων Ποτών (23%).

Ο ΣΕΦΥΜΕΝ είχε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν εκφράσει την πεποίθησή του ότι εάν είναι στις προθέσεις της Πολιτείας ήταν η επιβολή ΕΦΚ στα εμφιαλωμένα νερά, η απόφαση αυτή θα οδηγούσε στη συρρίκνωση του κλάδου, απειλώντας τη βιωσιμότητά του με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, τα εμφιαλωμένα νερά είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διατήρηση της καλής υγείας.

Και φυσικά η κατανάλωση τους θα έπρεπε να ενθαρρύνεται μιας και η συμβολή τους στη διατήρηση της καλής Υγείας έχει ως αποτέλεσμα τελικά και μικρότερες δαπάνες στον τομέα της Υγείας.

Η διείσδυση των εμφιαλωμένων νερών στα ελληνικά νοικοκυριά αγγίζει το 40% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν τη μοναδική επιλογή για τους καταναλωτές.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού, είναι το επίσημο όργανο εκπροσώπησης των κοινών θέσεων και απόψεων των Εταιρειών Εμφιαλώσεως Φυσικού Μεταλλικού Νερού.

Οι εταιρείες-Μέλη του Συνδέσμου αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της συνολικής κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού, ενώ σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 65 εμφιαλωτήρια σε ολόκληρη τη χώρα.