Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σήμερα στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, σχετικά με το ποιος πρέπει να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι, στην θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ο Ντράγκι από την 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Εξετάζοντας την επιλογή του διαδόχου του στην Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε τις τελευταίες ημέρες τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Τρεμόντι όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Οι θέσεις, όμως, του ιταλού πρωθυπουργού και του «υπερυπουργού Οικονομικών» του συνεχίζουν να απέχουν σημαντικά.

Ο Μπερλουσκόνι υποστηρίζει ανοικτά τον Φαμπρίτσιο Σακομάνι, νυν γενικό διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ο Τρεμόντι αντιπροτείνει τον Βιτόριο Γκρίλι, γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γκρίλι είναι ο μόνος υποψήφιος που ως τώρα έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης των Ευρωομολόγων.

Από την μία σύμφωνα με αναλυτές ο Μπερλουσκόνι θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τους συμμάχους του και την αντιπολίτευση.

Να δείξει δηλαδή ότι «οι κύριες επιλογές που αφορούν την οικονομική πολιτική ανήκουν στον ίδιο και μόνο».

Από την άλλη δεν επιθυμεί να φτάσει σε οριστική ρήξη με τον Τρεμόντι, φοβούμενος ότι τυχόν αποχώρησή του, μπορεί να προκαλέσει αρνητική αντίδραση των αγορών.

Τις περασμένες ημέρες, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι τάχθηκε ανοικτά υπέρ της επιλογής του Γκρίλι διότι όπως τόνισε «έχει το πρόσθετο προτέρημα ότι κατάγεται από το Μιλάνο».

Άποψη που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος».

«Τότε να προτείνω και εγώ κάποιον που στο βιογραφικό του, μπορεί να γράψει ότι γεννήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την κωμόπολη Μπέτολα», δήλωσε ο Μπερσάνι.

Το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre τονίζει ότι «σε μια φάση έντονων οικονομικών δυσκολιών, η αβεβαιότητα, η καθυστέρηση και οι υπόγειες συγκρούσεις, σίγουρα, δεν ευνοούν την χώρα».

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιμένουν, δε, ότι ο διάδοχος του Ντράγκι πρέπει να επιλεγεί χωρίς επηρεασμούς μικροπολιτικών συμφερόντων, διότι , όπως αναφέρει ο Ίταλο Μποκίνο, του κεντρώου Τρίτου Πόλου, «αυτή που διακυβεύεται είναι η αυτονομία του ίδιου του θεσμού -της Τράπεζας της Ιταλίας- όπως και το διεθνές κύρος της χώρας».

Δεν αποκλείεται, σημειώνουν τέλος αναλυτές, να επικρατήσει, μετά από όλα αυτά ένα τρίτο πρόσωπο. Στα ονόματα που κυκλοφορούν συμπεριλαμβάνονται εκείνα του Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, του σημερινού υποδιευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο και του πρώην υπουργού οικονομικών, Ντομένικο Σινισκάλκο.