Η κρίση χρέους που ταλανίζει την Eυρωζώνη επηρεάζει και την ανάκαμψη των οικονομιών της αναδυόμενης Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Φιλίπ Λε Ουέρου.

Αν και η ανάκαμψη των οικονομιών της αναδυόμενης Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας είναι γεγονός, πραγματοποιείται με μικρότερους ρυθμούς έναντι της περιόδου πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η περιοχή αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4,3% το 2011», ανέφερε ο Ουέρου και πρόσθεσε ότι η κρίση χρέους στις χώρες της δυτικής Ευρώπης δημιουργεί προκλήσεις για τη σταθερότητα της μέτριας ανάκαμψης στις χώρες της αναδυόμενης Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.

Όπως εξήγησε, η περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας εξαρτάται άμεσα από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, καθώς οι τελευταίες αποτελούν αγορές απορρόφησης των εξαγωγών, αλλά και πηγή χρηματοδότησής τους (κυρίως από εμβάσματα μεταναστών).

Ο κίνδυνος «διάχυσης» των επιπτώσεων από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη στις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας είναι ορατός, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Παγκόσμια Τράπεζα.