Τον συμψηφισμό επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΓΓΔΕ θα θέσει σε εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3943/2011, οι οποίες τροποποίησαν το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και προβλέπουν αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμα χρέη των δικαιούχων προς το Δημόσιο.

Περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που αναμένεται να λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2015 δεν θα εισπράξουν τελικά τις επιστροφές φόρου που θα αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προτίθενται να συμψηφίσουν τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), που θα βεβαιωθούν εντός του Αυγούστου.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISNET, πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος δικαιούνται κανονικά να εισπράξουν εφάπαξ τις επιστροφές εντός του χρονικού διαστήματος από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, εντός του Αυγούστου, οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. θα εκδώσουν ηλεκτρονικά και θα αναρτήσουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISNET, τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τα οποία θα βεβαιώσουν τις οφειλές του φόρου αυτού για το 2016.