«Δεν αμφισβητείτε από κανέναν και καμία ότι η αξιολόγηση τέλειωσε», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για τα αποτελέσματα του Eurogroup, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη «μερικά σημεία» που πρέπει να ολοκληρωθούν.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τι έγινε με το χρέος γιατί μου κάνει φοβερή εντύπωση το μέγεθος της απόκλισης από όσα λέγονται στην Ελλάδα σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup. Υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έχει καταγραφεί επισήμως και έχει επισημανθεί και στο κείμενο, και στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Ως αποτέλεσμα έχουμε ένα πλαίσιο που θα αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός. Αυτό το πλαίσιο ορίζει τι σημαίνει “αναγκαιότητα”. Μέχρι τώρα είχαμε τη δέσμευση και πολλοί δημοσιογράφοι συνεχίζουν τώρα να γράφουν σαν να μην έχει αλλάξει αυτό. Ωστόσο, τώρα πλέον έχουμε έναν ορισμό “τι σημαίνει αν χρειαστεί”», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Άρα όταν λέμε στο μέλλον για μέτρα, δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια κάπου ξένου υπ. Οικονομικών να πουν “ναι χρειάζεται” ή “όχι δεν χρειάζεται”, γιατί ο ορισμός είναι μέσα στο κείμενο. Έχουμε σημαντικά αποτελέσματα και για βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση», είπε ο κ. Τσακαλωτός και εξήγησε:

«Βραχυπρόθεσμα ο ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ του χρέους. Θα κάνει παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρχουν απότομες αυξήσεις σε αυτά που πρέπει να καταβάλουμε. Θα μειώσει το ύψος του επιτοκίου».

«Μεσοπρόθεσμα, στο 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα, υπάρχει δέσμη μέτρων», με αλλαγές στην περίοδο χάριτος και επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους».

«Όλα αυτά όχι γιατί είναι αναγκαία γενικός, αλλά για να έχουμε το στόχο ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος. Αυτά είναι γραμμένα, δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ερμηνεία», τόνισε.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, «λέει ότι θα μπει όταν κάνει νέα εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο κ. Τσκαλώτος και μίλησε για έναν «αυτόματο μηχανισμό, έναν κόφτη» ο οποίος θα μετατρέπει το χρέος σε βιώσιμο.

«Γι’ αυτόν τον κόφτη δεν έχετε πει κουβέντα», είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Τώρα θα υπάρχει μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018 και θα κάνει μακροπρόθεσμα το χρέος βιώσιμο. Επιμένω, δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια κάποιου υπουργού, αλλά τι χρειάζεται η Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το χρέος. Αν τα δείτε όλα αυτά θα καταλάβετε ότι είναι μεγάλο βήμα μπροστά».

«Υπήρχαν φυσικά συμβιβασμοί. Όμως (το Eurogroup) δίνει ένα βασικό διάδρομό» που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και θα «τελειώσουμε με το φαύλο κύκλο των μέτρων και της ύφεσης».

«Κατανοούμε πλήρως ότι επειδή έχουμε αυτό το πακέτο για το χρέος και γνωρίζουμε πως δεν βοηθά έναν άνθρωπο φτωχό να τα βγάλει πέρα. Η επιτυχία θα φτάνει σε βάθος χρέους. Αν πάρετε εκταμίευση, ότι μπορούμε να βγούμε στο QE, ο διάδρομος για το χρέος είναι κατοχυρωμένος».

«Δεν κάναμε ό,τι θα μπορούσαμε. Συμβιβαστήκαμε. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για τα αρνητικά και τα θετικά και να αποφασίσει αν μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Αν υπάρχουν προϋποθέσεις για να αλλάξουμε το φαύλο κύκλο. Η ενημέρωση πρέπει να γίνει με καθαρές κουβέντες, σοβαρό κύκλο επιχειρημάτων», κατέληξε ο υπουργός.