Θέμα εβδομάδων είναι, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν η ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο δημόσιοι υπάλληλοι σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται νυχθημερόν για την εφαρμογή των αποφάσεων και οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει το αργότερο το Σεπτέμβριο να εφαρμόσουν τις αποφάσεις.

Για τη Γερμανία, ο Όλι Ρεν επισημαίνει πως έχει ρόλο ευθύνης
στην αντιμετώπιση της ευρωκρίσης και ότι ως χώρα με μεγάλες εξαγωγές
ωφελήθηκε πολύ από το ευρώ: «Οικονομική επιτυχία και ευθύνη δεν μπορούν
να διαχωριστούν. Και τα δύο έχουν το σεβασμό μου». Η Γερμανία έχει
νοικοκυρέψει τα οικονομικά της και το επιτόκιο στα ομόλογά της είναι
χαμηλό. Αυτό βοηθά σημείωσε και κατέληξε: «Η απάντηση
στην κρίση πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα διότι
καμία χώρα δεν πρέπει να επωμίζεται μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί
να σηκώσει».

Ο επίτροπος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στις αγορές λέγοντας πως είναι νευρικές επειδή τα θέλουν όλα αμέσως: «Για την υπερβολή των αγορών δεν συντρέχει κανένας λόγος γιατί τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης είναι καλά και δεν δικαιολογούν τέτοιες διακυμάνσεις. Οι αγορές όμως είναι επιρρεπείς σε συμπεριφορά αγέλης και πανικού».

Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη θα πρέπει να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος προσθέτοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να επιβάλλουν σκληρή λιτότητα. Ο Όλι Ρεν υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για τη σταθεροποίηση.