Η Moody’s Investors Service και η Standard & Poor’s προσάρμοσαν τις αξιολογήσεις τους για ομολογιακές εκδόσεις κατόπιν πιέσεων από την Goldman Sachs Group, τη UBS AG και τουλάχιστον έξι ακόμη τράπεζες, σύμφωνα με την έρευνα-καταπέλτη της αμερικανικής Γερουσίας για τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης ομολόγων στον πλανήτη, που εδρεύουν και οι δύο στη Νέα Υόρκη, έκαναν “εξαιρέσεις στους κανόνες” όταν οι τραπεζίτες ζητούσαν μεγαλύτερη ασφάλεια από τις αξιολογήσεις για περίπλοκες εκδόσεις επί στεγαστικής πίστης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής ερευνών της Γερουσίας.

Όταν η Moody’s και η S&P άλλαξαν τις εκτιμήσεις τους για εκατοντάδες τέτοια ομόλογα τον Ιούλιο του 2007, βοήθησαν να πυροδοτηθεί η χρηματοοικονομική κρίση.

“Οι οίκοι αξιολόγησης χαλάρωσαν τα στάνταρ τους, καθώς καθένας ανταγωνιζόταν να διαθέσει την πιο ευνοϊκή αξιολόγηση ώστε να εξασφαλίσει δουλειές και μερίδιο αγοράς”, με βάση την έρευνα.

Το παραπάνω συμπέρασμα εντάσσεται στο πόρισμα της διετούς έρευνας του Κογκρέσου για τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, κατά την οποία οι Αμερικανοί Γερουσιαστές ανέκριναν στελέχη των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street, επόπτες και εταιρίες στεγαστικών δανείων.

Εν κατακλείδι, η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας αποτελεί καταπέλτη για την Goldman Sachs γιατί κατηγορεί τον χρηματοοικονομικό όμιλο για παραπλάνηση των πελατών του και για χειραγώγηση των αγορών.

Ο κ. Carl Levin, της Μόνιμης Επιτροπής Ερευνών της Γερουσίας των ΗΠΑ, παρουσίασε έκθεση 639 σελίδων που βασίστηκε στην αναθεώρηση δεκάδων εκατομμυρίων εγγράφων και αποτελεί πόρισμα διετούς έρευνας. “Κατά την κρίση μου, η Goldman σαφέστατα παραπλάνησε τόσο τους πελάτες της όσο και το Κογκρέσο”, δήλωσε κατηγορηματικά.