«Κούρεμα» προστίμων έως 50% θα κερδίζουν όσοι τα βρουν με την εφορία, δεν αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του ελέγχου και δεν προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια. Μάλιστα η μείωση του προστίμου θα είναι κλιμακωτή. Όσο πιο γρήγορα τρέξει η διαδικασία και ο φορολογούμενος συμβιβαστεί με την εφορία, τόσο πιο μεγάλο «κούρεμα» θα κερδίζει στα πρόστιμα που θα του έχει επιβάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου.

Το νέο φορολογικό προβλέπει μια νέα, αυτοματοποιημένη διαδικασία για να κλείνουν γρήγορα οι φορολογικές υποθέσεις και να εισπράττονται άμεσα τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με την τελική διάταξη, για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2024. Το ποσό των προστίμων μειώνεται 50%, ενώ η ρύθμιση προσφέρει έως και 12 μήνες δόσεις για την εξόφληση της οφειλής που έχει προκύψει μετά τον έλεγχο, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει τουλάχιστον το ¼ της τελικής οφειλής μέσα σε 3 μέρες, αφότου κάνει αποδοχή τη ρύθμιση στην ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει τον Οκτώβριο.

Εφορία

Το νέο σύστημα

Το ισχύον σύστημα εξώδικης επίλυσης προσφέρει μείωση προστίμου 40%, εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλλει οικειοθελώς διορθωτική δήλωση πριν του κοινοποιηθεί ο καταλογισμός από τον έλεγχο και εξοφλήσει τη συνολική οφειλή (κύριο φόρο, αναλογικό πρόστιμο και τόκους) μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης.

Με το νέο σύστημα, όσο νωρίτερα αναγνωριστεί η οφειλή, τόσο μεγαλύτερη μείωση προστίμων μπορεί να επιτευχθεί. Συγκεκριμένα:

  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Σήμερα ισχύει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.
  • Μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1 Οκτωβρίου 2024.
  • Η συνολική οφειλή, μετά τη μείωση, μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Η νέου τύπου ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στόχο έχει να διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από μαζικές προσφυγές που μοναδικό σκοπό έχουν την ελάφρυνση των ποινών της εφορίας.