Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινούν εντός των επομένων ημερών τα κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να εντοπίσουν κρούσματα φοροδιαφυγής από τα οποία το κράτος έχει κάθε χρόνο απώλειες της τάξης των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να αντιληφθείτε πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσό, αρκεί να αναλογιστείτε ότι δαπανάμε ετησίως 15 δισεκατομμύρια για μισθούς στο δημόσιο (δηλαδή ένα δισεκατομμύριο λιγότερο από την εκτιμώμενη φοροδιαφυγή), ενώ 12 δισεκατομμύρια μας στοιχίζει η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Στο στόχαστρο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνουν 5 κατηγορίες δραστηριοτήτων. Αυτή που αφορά τους διαχειριστές βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων τύπου Airbnb, οι ταξιτζήδες και ειδικότερα οι πλατφόρμες κράτησης ταξί, ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι πλατφόρμες παραγγελιών έτοιμου φαγητού και οι ενεργές επιχειρήσεις που υποβάλλουν μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Μάλιστα τις έρευνες στις παραπάνω επαγγελματικές κατηγορίες θα κάνει ένα νέο σώμα ελεγκτών που θα απαρτίζεται από εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους που θα ενημερώνουν online την ΑΑΔΕ για τη δράση τους.

Καταρχάς, όσον αφορά τα πρόσωπα που προχωρούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων εκτιμάται πως το κράτος χάνει αρκετά μεγάλα ποσά, αφού οι ολιγοήμερες ενοικιάσεις, ιδίως σε υπερπολυτελείς βίλες σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνονται στην εφορία, με τις συμφωνίες να γίνονται στο μιλητό και τα χρήματα να δίνονται «μαύρα». Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των στοιχείων που έλαβε η φορολογική διοίκηση μέσω των πλατφορμών Airbnb, Ireland UC, Booking, VBRO και Expedia Group, εντοπίστηκαν 18.657 ακίνητα που είτε δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων είτε είχαν αλλά δεν ήταν σωστός.

Αναφορικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν τεθεί στο στόχαστρο πάνω από 170 επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες είναι μεγάλες και γνωστές στο ευρύ κοινό, ενώ σοβαρές υποψίες φοροδιαφυγής υπάρχουν και για δημοφιλείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και ειδικότερα του delivery μέσω του Διαδικτύου, χωρίς να κόβουν αποδείξεις.

Ταξί

Θα εξεταστούν παράλληλα οδηγοί ταξί, τόσο στοχευμένα όσο και δειγματοληπτικά, ιδίως όσοι κάθονται σε πιάτσες με τουρίστες όπως π.χ. στο κέντρο της Αθήνας, στο λιμάνι του Πειραιά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πάντως εκτιμούν πως με την τοποθέτηση μηχανημάτων POS στα ταξί και τη διασύνδεσή τους με ταμειακές μηχανές, περιορίζεται η φοροδιαφυγή. Οπότε οι έλεγχοι καταρχάς θα στοχεύουν στο εάν και κατά πόσο τα ταξί διαθέτουν ενεργά POS.

Για δε τους επαγγελματίες που υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ γίνεται εύκολα αντιληπτό για ποιον λόγο θα ελεγχθούν, ξεκινώντας με αυτούς που το πράττουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Να σημειωθεί πως από τη διασταύρωση όσων είχαν δραστηριότητα το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά είχαν υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, εντοπίστηκαν 2.934 υπόχρεοι προς φορολογική συμμόρφωση. Από αυτούς συμμορφώθηκαν οι 1.319 με τις βεβαιώσεις φόρου να ανέρχονται στα 8,4 εκατομμύρια ευρώ.