Δύο υποψηφιότητες έχουν ήδη υποβληθεί για τη διαδοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2011.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, πρόκειται για το Γερμανό, Άξελ Βέμπερ, ο οποίος είναι σήμερα Πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας του, και τον Ιταλό, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας του και επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Φόρουμ.

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι την προώθηση της υποψηφιότητας του κ. Βέμπερ θα ξεκινήσει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, εκπρόσωπος της οποίας δεν διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν τιμή για τον ίδιο, αν επιλεγόταν ο κ. Ντράγκι για Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κ. Βέμπερ συγκαταλέγεται, σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, στα «γεράκια» της νομισματικής πολιτικής, λόγω της έμφασης που δίνει στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών.

Ο κ. Βέμπερ επέκρινε την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ερχόμενος σε αντίθεση με τον κ. Τρισέ, ο οποίος σημείωσε πρόσφατα ότι η σχετική απόφαση ελήφθη από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.