«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή, που είναι σημαντικό τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωοικονομικά» τόνισε η γενική γραμματέας των Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Βίκη Λοΐζου μιλώντας από το βήμα του East Macedonia & Thrace Forum, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας για τη στρατηγική του Υπουργείου Ανάπτυξης, η κ. Λοΐζου είπε ότι έχει μια συνολική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη, με κίνητρα για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή απόδοση. Υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι της ΕΕ που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενέργεια, επεσήμανε και τόνισε πως σχεδιάζεται ένα νέο καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου για μεγάλες επενδύσεις. «Σκοπεύουμε να δώσουμε έμφαση σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως οι μπαταρίες και τα ενεργειακά έργα» προσέθεσε. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για τις επενδύσεις. «Αυτή την περίοδο συνδυάζουμε και την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Μπορούμε να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική θέση της χώρας και την αυξημένη γεωπολιτική σημασία της και άρα και τη σημασία που μπορούν να έχουν τα ενεργειακά έργα και όλες τις διασυνδέσεις, είτε με την Αίγυπτο είτε με την Κύπρο και το Ισραήλ που αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο» ανέφερε η γενική γραμματέας.

O γενικός διευθυντής της Gastrade Γιώργος Κοπανάκης εστίασε στη σημασία του φυσικού αερίου. «Το φυσικό αέριο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και είναι το βασικό καύσιμο που αποτελεί τη βάση για την πράσινη μετάβαση» υπογράμμισε. Αναφερόμενος στη μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, είπε πως το έργο θα είναι σε λειτουργία σε λίγες εβδομάδες. Μάλιστα, ανέφερε πως ο σκοπός εμπορικής λειτουργίας είναι για 30 χρόνια, και εκτίμησε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου και να βοηθήσει την περιοχή να αναπτύξει κι άλλα ανανεώσιμα έργα, όπως το πράσινο υδρογόνο.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. Οι προοπτικές για να είναι η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος ξεκινάνε από την Αλεξανδρούπολη, τόνισε. Αναφερθείς στον πόλεμο στη Γάζα, επισήμανε πως «βλέπουμε πόσο σοβαρό είναι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας». Εστιάζοντας έτι περαιτέρω στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι για κάθε κράτος, αλλά και για όλη την Ευρώπη, εξίσου σημαντικό με το να έχεις ενέργεια είναι και η ασφάλεια της. «Η ενεργειακή ασφάλεια εξασφαλίζεται από ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, από καλές αμυντικές συμφωνίες και πολιτικές σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από μία πηγή και μόνο» επσήμανε.

Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος ανέδειξε πως η διαχείριση των αποβλήτων συνδέεται με την ανάγκη να υπάρξει απεξάρτηση από την εισαγωγή πρώτων υλών και την κατανάλωση ενέργειας που προκαλείται από την παραγωγή τους. Προσδιόρισε ως στόχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος την επίτευξη υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης. «Να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους σε 50% από 20% που είμαστε σήμερα και μείωση των ποσοστών ταφής σε κάτω από 10% το 2030 από 78% που είμαστε σήμερα» τόνισε. Σε ό,τι αφορά τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, είπε πως από τρεις το 2019, σήμερα λειτουργούν 11 μονάδες, ενώ κατασκευάζονται 18 και βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία 10. Αυτές οι μονάδες θα παράγουν δευτερογενές καύσιμο, προσέθεσε και είπε πως το 2% της κάλυψης των αναγκών της χώρας με πράσινη ενέργεια προβλέπεται να είναι από τις μονάδες επεξεργασίας υπολειμμάτων.