Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να κατέγραψε ρεκόρ ανάπτυξης μετά τον κορονοϊό, ωστόσο άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, με τους τελευταίους να είναι αφημένους στη μοίρα τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, το 2020 και το 2021, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του πριν από 30 και πλέον χρόνια, ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης που λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο, είχε υποχωρήσει για δύο χρόνια στη σειρά και είχε γυρίσει στο επίπεδο που ήταν πέντε χρόνια πριν λόγω της σώρευσης κρίσεων χωρίς προηγούμενο, μεταξύ των οποίων η Covid-19.

Όμως από τότε «έχουμε δει μια ανάκαμψη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχίμ Στάινερ, επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), που έδωσε στη δημοσιότητα σχετική έκθεση.

«Την πρώτη φορά που είδα τα αποτελέσματα, ζήτησα από την ομάδα να επαληθεύσει τα δεδομένα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πέδρο Κονσεϊσάο, αρμόδιος για την έκθεση.

«Διαπιστώνουμε πως τα πιο φτωχά και πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας μας έχουν αφεθεί να μείνουν πίσω», ενώ οι στόχοι του ΟΗΕ για την ανάπτυξη το 2030 είναι κανείς να μην «ξεχαστεί», αρχίζοντας «από εκείνους που είναι πιο πίσω στη σειρά», ανέφερε.

Και το αποτέλεσμα αυτό είναι «πολύ ανησυχητικό» έπειτα από «20 χρόνια κατά τα οποία οι χώρες συνέκλιναν σε όρους εισοδημάτων, προσδόκιμου ζωής και εκπαίδευσης;», επιμένει ο Αχίμ Σάινερ.