Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης και αναφέρει ότι η Ελλάδα πρόκειται να αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια συνολικού ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το reuters.com αναφέρει ότι τα δάνεια πηγάζουν από το πρώτο μνημόνιο και η Αθήνα ελπίζει το 2024 να αποπληρώσει ξανά νωρίτερα άλλες δανειακές υποχρεώσεις της.

«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αναφέρεται σε δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

«Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος», είπε δεύτερος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου, με διάρκεια έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα θετικό δρόμο μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο που έληξε το 2018, καθώς το 2022 εξόφλησε δύο χρόνια νωρίτερα το ΔΝΤ, το οποίο παρείχε 28 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010-2014.

Πλέον, η χώρα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, ενώ σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο. Διαθέτει απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισεκατομμυρίων λόγω υψηλότερων των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων, ισχυρής ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ βλέπει οικονομική ανάπτυξη στο 2,9% το 2024 μετά από ανάπτυξη 2,4% φέτος, περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης.