Στο ρυθμό των αναβαθμίσεων αλλά και του τεταμένου γεωπολιτικού σκηνικού κινείται τις τελευταίες εβδομάδες το ελληνικό χρηματιστήριο, προσπαθώντας να διατηρήσει το ανοδικό του momentum. «Ως ένα βαθμό, η διόρθωση ήταν αναμενόμενη και φυσιολογική καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει από τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως το 2023» ανέφερε ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth, που μίλησε στο Newsbeast.

Πολλοί απόρησαν με την έντονη διόρθωση του χρηματιστηρίου μετά τις αναβαθμίσεις, όμως οι αγορές λειτουργούν με την προεξόφληση. «Δεδομένου όμως ότι η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί πλέον πραγματικότητα, οι νέοι και πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι αυτοί που θα παραλάβουν τη σκυτάλη και θα οδηγήσουν υψηλότερα την αγορά» εκτίμησε ο κ. Αλωνιστιώτης. Ωστόσο, πρόσθεσε πως: «Οι αγορές διεθνώς, είναι προβληματισμένες με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και θα πρέπει να αποτιμήσουν όλα τα πιθανά σενάρια» είπε.

«Όταν υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα στο μέτωπο του πολέμου στο Ισραήλ, θα είναι ευκολότερο για το χρηματιστήριο να ακολουθήσει το δρόμο της ανόδου» επεσήμανε ο Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth.

Το μεγάλο deal της Alpha Bank με τον κολοσσό UniCredit

Μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν πριν λίγες μέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά επιδοκίμασε με εμφατικό τρόπο το deal της Alpha Bank με τον ιταλικό κολοσσό UniCredit. Αναφορικά με το τεράστιο deal της ελληνικής συστημικής τράπεζας, ο κ. Αλωνιστιώτης, σημείωσε: «Μετά από πολλά χρόνια υπάρχουν, μεταξύ άλλων, πολλές εσωτερικές διεργασίες σε κορυφαίες εταιρίες, όπως έδειξε η συμφωνία της Alpha Bank με τη UniCredit, όπως είναι το πιθανό deal Intrakat-Άκτωρ (αναμένεται η τελική έγκριση) και όπως πιθανότατα να υπάρξουν και νέα deals σε εγγύς μέλλον» είπε.

«Η ελληνική οικονομία, μετά από μια σκληρή δεκαετία, έχει καταφέρει να ανοικοδομηθεί και να διορθώσει τα κακώς κείμενα, με αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην η διάθεση για επενδύσεις στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Αλωνιστιώτης και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία, ότι στην ευρύτερη περιοχή, δεν υπάρχει χώρα η οποία να προσφέρει οικονομική και πολιτική σταθερότητα και ταυτόχρονα να παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες εξαιτίας της μακροπρόθεσμα αρνητικής εικόνας της οικονομίας της» σημείωσε.

Χρήστος Αλωνιστιώτης
Ο Senior Portfolio Manager της XSpot, Χρήστος Αλωνιστιώτης

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πλέον η Ελλάδα έχει καταφέρει να πρωτοπορεί και στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως κλάδος αιχμής σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον να κοιτάζει κατάματα την ελληνική οικονομία, έτοιμη να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ.