Εντύπωση στο κλάδο της τεχνολογίας προκάλεσε η απόφαση του Tim Cook να πουλήσει μετοχές της Apple αξίας 87 εκατομμυρίων δολαρίων, λίγο καιρό μετά το λανσάρισμα του νέου iPhone 15.

Σύμφωνα με το Bloomberg πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πώληση μετοχών του τεχνολογικού κολοσσού από το 2021, όταν ο CEO της εταιρείας πούλησε μετοχές 750 εκατομμυρίων και ο ίδιος κέρδισε 355 εκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, πούλησε 511.000 μετοχές αξίας περίπου 87,8 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον Tim Cook να βάζει στην τσέπη 41 εκατομμύρια δολάρια, ύστερα από την φορολόγηση των κερδών και την αφαίρεση ποσών για άλλους λόγους.

Πλέον, κατέχει περίπου 3,3 εκατομμύρια μετοχές και υπολογίζεται ότι αξίζουν 565 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Tim Cook στην παρουσίαση του iPhone 15

Τι θα γίνει με τα iPhone

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η πώληση δεν έγινε τυχαία, αλλά μια εβδομάδα μετά την υποβάθμιση της μετοχής της Apple από την KeyBanc.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο η μετοχή άγγιξε ιστορικό υψηλό, ωστόσο τώρα έχει υποχωρήσει το λιγότερο κατά 13%. Έτσι, η KeyBanc υποβάθμισε την μετοχή από «sector-weight» σε «overweight».

Μάλιστα, οι επενδυτές θεωρούν ότι η αγορά των smartphone θα υποχωρήσει φέτος, ειδικά σε ότι αφορά τα iPhone, τα οποία αν και έχουν τεράστια απήχηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ακριβά.

Έτσι, ο υψηλός πληθωρισμός και ιδιαίτερα η οικονομική δύναμη των καταναλωτών στις ΗΠΑ που έχει υποχωρήσει -και εγείρει φόβους για νέα ύφεση– αναμένεται να μειώσουν έως τις πωλήσεις των iPhone. Χαρακτηριστικά, έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Canalys έδειξε ότι οι αγορές smartphone στη Βόρεια Αμερική αναμένεται να μειωθούν κατά 12% το 2023.

Η πώληση των μετοχών λοιπόν, φέρεται να αποτελεί ένα αντίβαρο στην κατάσταση, όπως και το γεγονός ότι φέρος δεν αυξήθηκε η τιμή των iPhone 15, ενώ μειώθηκε σε μερικά ακριβά ανταλλακτικά τους, όπως το τζαμάκι της οθόνης.