Οι μέλισσες μπορεί να είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, ωστόσο το τσίμπημα τους είναι ισχυρό, αφού απελευθερώνει ένα ισχυρό δηλητήριο που καταστρέφει τα ανθρώπινα κύτταρα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί πόνο και πρήξιμο, αν όμως κάποιος είναι αλλεργικός μπορεί να πεθάνει επιτόπου.

Ο λογαριασμός «Stated Clearly» δημοσίευσε ένα βίντεο 9 λεπτών στο YouTube και όπως αναφέρει η New York Post, περιγράφει καρέ-καρέ το τσίμπημα της μέλισσας και τι συμβαίνει από τη στιγμή που το κεντρί προσκολλάται στη σάρκα.

Το βίντεο που έχει ξεπεράσει τις 600.000 προβολές δείχνει μέσω γραφικών τη διαδικασία, ενώ τονίζει ότι μόνο οι θηλυκές μέλισσες μπορούν να τσιμπήσουν τον άνθρωπο.

Το κεντρί της μέλισσας

«Οι λεπίδες τραβούν τη σάρκα»

«Αν τύχει να είσαι εξαιρετικά αλλεργικός, ένα μόνο τσίμπημα μπορεί να σε σκοτώσει», λέει ο αφηγητής του βίντεο και αναφέρει ότι οι μέλισσες πρώτα προσγειώνονται στην επιφάνεια του δέρματος προτού βγάλουν το κεντρί τους.

Στη συνέχεια τσιμπούν, με το κεντρί να αποσπάται και το έντομο να πεθαίνει γρήγορα. Ωστόσο, τότε απελευθερώνεται το δηλητήριο του εντόμου και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα λεπτό. «Ακόμη και όταν το κεντρί αποσπάται, οι μύες που μοιάζουν με ζόμπι συνεχίζουν να σκάβουν και να εγχέουν το δηλητήριο», ακούγεται χαρακτηριστικά στο βίντεο.

Η δομή που έχει το κεντρί και ο τρόπος που απελευθερώνει το δηλητήριο

Τα πλάνα δείχνουν σε γράφημα το κεντρί, το οποίο έχει μια πολύπλοκη δομή, ενώ μοιάζει σαν σπαθί με οδοντωτές λεπίδες. «Οι λεπίδες τραβούν προς τα κάτω τη σάρκα», γιατί οι οδοντωτές άκρες στο κεντρί έχουν σχεδιαστεί για να σκάβουν όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο δέρμα του θύματος. Έτσι, όσο περισσότερο παραμένει το κεντρί στο δέρμα, τόσο περισσότερο δηλητήριο απελευθερώνεται.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που τσιμπήθηκαν από μέλισσα θα βιώσουν πόνο και πρήξιμο στην περιοχή, το οποίο συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός είναι θανάσιμα αλλεργικός στο δηλητήριο που είναι γνωστό ως μελιτίνη.