Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στη Σουηδία από τη θανάτωση τριών χιμπατζήδων, αφού τα ζώα βγήκαν για άγνωστο λόγο από το κλουβί τους και έκαναν βόλτες στο ζωολογικό κήπο και παρόλο που ήταν κλειστός για το κοινό, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να τους σκοτώσουν.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Φουρούβικ που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα βορείως της Στοκχόλμης, όταν λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης οι πέντε από τους επτά χιμπατζήδες του κήπου βγήκαν, για άγνωστους ακόμη λόγους, από τον περίβολό τους και βρέθηκαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στο πάρκο.

Από τα πυρά τραυματίστηκε ένας τέταρτος χιμπατζής, ενώ η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. «Ένας χιμπατζής θεωρείται ζώο που συνιστά αυξημένο κίνδυνο εφόσον βρεθεί έξω από το πάρκο, γίνεται επικίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ανίκα Τροσέλιους, η εκπρόσωπος του ομίλου Parks & Resorts που διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο.

«Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση», ισχυρίστηκε η διαχειρίστρια εταιρεία και πρόσθεσε πως «για να ρίξουμε ένα αναισθητικό βελάκι πρέπει να βρεθούμε πολύ κοντά στο ζώο. Επίσης, πρέπει να περιμένουμε έως και δέκα λεπτά μέχρι να δράσει το αναισθητικό».

Σημειώνεται, πως το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλές «δραπετεύσεις» από ζωολογικούς κήπους της Σουηδίας: στα τέλη Οκτωβρίου, μια βασιλική κόμπρα διέφυγε από το περίφημο πάρκο ερπετών του Σκάνσεν, στη Στοκχόλμη και ξαναβρέθηκε έπειτα από μία εβδομάδα. Έναν μήνα αργότερα το έσκασαν και δύο κουκουβάγιες από το ίδιο πάρκο.