Το να νοικιάζουμε ρούχα και όχι το να τα πετάμε είναι η χειρότερη επιλογή για το περιβάλλον, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν υπηρεσίες ενοικίασης ενδυμάτων, σε μια προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον.

Ενοικίαση ρούχων: Η χειρότερη επιλογή για το περιβάλλον

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το φινλανδικό επιστημονικό περιοδικό Environmental Research Letters καταλήγει πάντως στο συμπέρασμα ότι η ενοικίαση ρούχων είναι στην πραγματικότητα χειρότερη για περιβάλλον.

Αφού ερεύνησε διαφορετικά «σενάρια» για τα ρούχα – συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης, της μεταπώλησης και της ενοικίασης – η ομάδα, η οποία εκπόνησε τη μελέτη διαπίστωσε ότι η ενοικίαση ήταν η χειρότερη επιλογή για το περιβάλλον λόγω της μεταφοράς τους προς διάφορους πελάτες, της επιστροφής τους και το στεγνό καθάρισμα μεταξύ.

Απ’ όλες τις επιλογές, η καλύτερη είναι να φορά κάποιος τα ρούχα περισσότερες φορές προτού τα πετάξει. Η έρευνα από το Ίδρυμα Ellen MacArthur αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ η παραγωγή ενδυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται – έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια – κατά μέσο όρο έχουν μειωθεί κατά 36% οι φορές που φοριούνται τα ενδύματα που αγοράζονται.

Ωστόσο, δεν είναι όλα αρνητικά, με τους ερευνητές να προτείνουν η ενοικίαση μόδας να γίνεται με έναν τρόπο που είναι ελαφρώς καλύτερος εάν χρησιμοποιούνται τρόποι μεταφοράς των ρούχων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να επιλυθεί η περιβαλλοντική κρίση όπως δηλώνει η Ντάνα Τόμας συγγραφέας του βιβλίου «Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes» στην εφημερίδα The Guardian, η ενοικίαση ρούχων δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς, αλλά περιστασιακά, όταν προκύπτει ανάγκη, για παράδειγμα σε γιορτές ή γάμους.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι εάν οι εταιρείες ενοικίασης αλλάξουν την εφοδιαστική τους και την κάνουν πιο φιλική προς το κλίμα, η ενοικίαση θα φτάσει στο επίπεδο της μεταπώλησης όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πιο βιώσιμος τρόπος κατανάλωσης στον τομέα της μόδας είναι η αγορά λιγότερων ειδών, τα οποία φοριούνται όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα, επισημαίνεται.