Οι συνομιλίες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα στη πόλη Ναγκόγια της Ιαπωνίας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σύμφωναμε δημοσίευμα του AFP, μετά την πρώτη εβδομάδα της Συνόδου, έχει αρχίσει και φαίνεται το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

«Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία της ζωής πάνω στη Γη. Αλλά αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχει σύγκρουση απόψεων και κάποιοι είναι ανυποχώρητοι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF, Jim Leape.

Στην καλύτερη περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, με τον καθορισμό κάποιων στόχων για την μείωση της απώλειας των ειδών μέχρι το 2020.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για την οικονομική ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών από τις αναπτυγμένες, για την προστασία των οικοτόπων τους.

Η Βραζιλία ξεκαθάρισε ότι αν δεν λυθεί το θέμα των γενετικών πόρων, δεν προχωράει σε καμία συμφωνία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να έχουν μερίδιο στα κέρδη από τους γενετικούς πόρους, όπως για παράδειγμα τα άγρια φυτά που υπάρχουν στα δάση και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φαρμάκων.

Στη Διάσκεψη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα που άρχισε τις εργασίες της από την προηγούμενη Δευτέρα 18 και θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου, συμμετέχουν 16.000 εκπρόσωποι κρατών και ΜΚΟ.

Τα κράτη που συμμετέχουν καλούνται να υπογράψουν ένα δεσμευτικό κείμενο που ορίζει τους στρατηγικούς στόχους που θα υλοποιηθούν έως το 2020.
πηγή: econews