Ο πρώτος δρόμος της Βρετανίας με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αποκαλύφθηκε σήμερα. Οι κάτοικοι στα 21 σπίτια που αποτελούν το Sinclair Meadows στο South Shields μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι γνωρίζοντας πως ζουν στο πιο οικολογικό συγκρότημα κατοικιών στη χώρα.

Το σχέδιο έγινε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Four Housing Group και οι 52 κάτοικοι, ηλικίας από δύο εβδομάδων έως πάνω από εβδομήντα, πρόκειται να μετακομίσουν αυτή την εβδομάδα.

Οι ένοικοι θα απολαύσουν τους χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας σε όλη τη Βρετανία καθώς το συγκρότημα διαθέτει ηλιακά πάνελ που παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα μπόιλερ με βιομάζα, με μηδενικές εκπομπές αερίων, «τρέφεται» με ανακυκλωμένα ροκανίδια και παρέχει θέρμανση και ζεστό νερό.

Οι οικογένειες που ζουν εκεί θα εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να μάθουν πώς να αξιοποιούν στο έπακρο τα νέα τους σπίτια.

Τα σπίτια με το αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζονται και είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά.

Στις τουαλέτες χρησιμοποιείται νερό της βροχής το οποίο συλλέγεται σε υπόγειες δεξαμενές καθώς πέφτει από τις στέγες.

Από τα 21 σπίτια, τα εννιά έχουν τρία υπνοδωμάτια και τα υπόλοιπα δύο. Η κοινότητα διαθέτει φωλιές για πουλιά και… νυχτερίδες, μποστάνια αλλά κι ένα «ξενοδοχείο εντόμων», τη φροντίδα του οποίου αναλαμβάνουν οι κάτοικοι.

«Το Sinclair Meadows είναι μοναδικό γιατί έχει φτιαχτεί έτσι ώστε σε τρία χρόνια να έχει αποσβέσει το ενεργειακό αποτύπωμα της κατασκευής του», τόνισε ο επιχειρησιακός διευθυντής της Four Housing Group.

Δείτε τις φωτογραφίες