Στα τέλη του 2012 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα FIRESENSE.ερευνητικό έργο χρηματοδοτούμενο από την Κομισιόν για τον περιορισμό του κινδύνου πυρκαγιάς σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικής σημασίας.

Το έργο, που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου διεθνούς συνεδρίου της European Society for Soil Conservation (ESSC) είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,9 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται από την Επιτροπή στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Περιβάλλον». Συμμετέχουν δέκα φορείς από τις Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Τυνησία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Το FIRESENSE θα παρέχει πληροφορία σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, χρησιμοποιώντας δεδομένα από ασύρματο δίκτυο αισθητήρων. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τη διάδοσή της χρησιμοποιώντας το μοντέλο καύσιμης ύλης της περιοχής, τη διεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου, καθώς επίσης και τη μορφολογία του εδάφους. Τέλος η πληροφορία της διάδοσης της πυρκαγιάς θα απεικονίζεται σ’ ένα τρισδιάστατο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών.