Όταν σκεφτόμαστε για το πιο άγριο ζώο που βρίσκεται στην κορυφή του ωκεανού, πιθανότατα έρχεται στο μυαλό μας ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Αλλά μπορεί να υπάρχει ακόμα ένας υποψήφιος για την κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Για πρώτη φορά, μια φάλαινα δολοφόνος εθεάθη να σκοτώνει και να καταναλώνει μεμονωμένα έναν μεγάλο λευκό καρχαρία – και μέσα σε μόλις δύο λεπτά. Σύμφωνα με την Daily Mail, μια αρσενική όρκα με το παρατσούκλι Starboard καταγράφηκε σε βίντεο να σκοτώνει έναν μεγάλο λευκό καρχαρία και να αφαιρεί το συκώτι του για να το καταβροχθίσει, κι όλα αυτά μόλις μέσα σε δύο λεπτά.

Σύμφωνα με το National Geographic, είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες καταγράφουν μια όρκα να εξολοθρεύει τελείως μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, που θεωρείται από τους πιο φονικούς θηρευτές των θαλασσών. Οι όρκες είναι γενικά γνωστό ότι συνεργάζονται για να πιάσουν μεγάλα θηράματα όπως θαλάσσια λιοντάρια, φώκιες, άλλες φάλαινες και καρχαρίες. Κυνηγώντας ως ομάδα, μπορούν να περικυκλώσουν το θήραμα και να χρησιμοποιήσουν τη συνδυασμένη ευφυΐα και τη δύναμή τους για να επιτεθούν.

Ο Starboard κυνηγάει συνήθως με τον συγγενή του, μια άλλη αρσενική όρκα ονόματι Port, κοντά στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Τα παρατσούκλια τους προέρχονται από τις λέξεις για το «δεξιά» και το «αριστερά» από την αγγλική ναυτική ορολογία και υποδηλώνουν την πλευρά προς την οποία είναι λυγισμένο το πτερύγιο τους.

Το βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2023 στο λιμάνι Μόσελ Μπέι. Ο Starboard εμφανίζεται να σκοτώνει έναν έφηβο μεγάλο λευκό καρχαρία μήκους 2,4 μέτρων και να αφαιρεί το συκώτι του, που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια η όρκα πέρασε μπροστά από το σκάφος του εικονολήπτη με το ματωμένο όργανο στο στόμα της.

Η Dr. Alison Towner ήταν επικεφαλής μιας διεθνής ερευνητικής ομάδας που ανέλυσε τα πλάνα που κατέγραψαν τουρίστες σε ένα κοντινό σκάφος.

«Αυτό που είδαμε ήταν μια όρκα, με το παρατσούκλι Starboard – λόγω του κατεστραμμένου ραχιαίου πτερυγίου του – που μόνη της επιτέθηκε για να καταναλώσει έναν λευκό καρχαρία μέσα σε ένα εκπληκτικό χρονικό πλαίσιο, δύο λεπτών» είπε η επιστήμονας και πρόσθεσε: «Παρατηρήθηκε να κυνηγά έναν νεαρό λευκό καρχαρία 2,5 μέτρων, η οποία αργότερα κουβαλούσε το συκώτι του καρχαρία στο στόμα της δίπλα από μια βάρκα.

«Η ανάλυση των πλάνων μας εξέπληξε. Δεν γνωρίζαμε ότι ήταν σε θέση να αρπάζει αυτό το είδος καρχαρία μόνη της και σε τόσο γρήγορο χρονικό πλαίσιο.

«Απλώς δείχνει πόσο ικανή είναι – ένα σούπερ αρπακτικό».