Οι επιστήμονες ανακάλυψαν και ονόμασαν ένα παράξενο είδος μέδουσας που παρατηρήθηκε μόνο δύο φορές στο παρελθόν στα βάθη της Καλντέρας Sumisu, ενός ηφαιστειακού σχηματισμού στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας. Το είδος της μέδουσας, διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών, έχει ονομαστεί Santjordia pagesi λόγω του τρόπου με τον οποίο το έντονο κόκκινο στομάχι της μοιάζει με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου.

Ζει σε βάθος άνω των 800 μέτρων, μόνο στην Καλντέρα Sumisu στα νησιά Ogasawara περίπου 460 χλμ. νότια του Τόκιο – μια υδροθερμικά ενεργή ηφαιστειακή δομή βαθιάς θάλασσας. Το έντονο κόκκινο στομάχι της νέας μέδουσας πιθανότατα διασφαλίζει ότι τα θηράματα που καταπίνει δεν είναι ορατά από άλλα αρπακτικά, υποπτεύονται οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέδουσα είναι πολύ διαφορετική ακόμα και από στενά συγγενικά γνωστά είδη και υποψιάζονται ότι μπορεί να έχει δηλητήριο που θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό από αυτά που ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα. «Ποιος ξέρει; Ίσως κρύβει μυστικά πιο πολύτιμα και από όλο τον ορυκτό πλούτο που θα μπορούσε να εξαχθεί από αυτό το μέρος», τόνισε ο δρ Μοραντίνι. Συνήθως, η ανακάλυψη ενός νέου είδους συνεπάγεται τη συλλογή πολλών δειγμάτων, αλλά επειδή το συγκεκριμένο είδος είναι πολύ σπάνιο και δύσκολο να συλλεχθεί, η περιγραφή του βασίστηκε μόνο σε ένα μόνο δείγμα, μεταδίδει ο Independent.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι μελλοντικές έρευνες στα βάθη του ωκεανού μπορεί να βοηθήσουν στην εύρεση περισσότερων μελών της ομάδας. «Επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε την περιγραφή και να επιστήσουμε την προσοχή στα είδη που υπάρχουν στην τοποθεσία, η οποία έχει ένα υπόστρωμα πλούσιο σε μέταλλα και έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί εμπορικά. Δυστυχώς, η έρευνα δεν μπορεί να διεξαχθεί σε τέτοια μέρη χωρίς συνεργάτες που ενδιαφέρονται για αυτό το είδος», είπε ο δρ Μοραντίνι.