Ένας ήπιος χειμώνας σε όλη την Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα πολλές πίστες σκι να έχουν μείνει χωρίς καθόλου χιόνι, με τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να ισχυρίζονται πως η κλιματική αλλαγή οφείλεται για τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

Τα λιφτ του σκι έχουν απενεργοποιηθεί και τα κανόνια χιονιού εγκαταλείφθηκαν στο γρασίδι του βουνού Terminillo, 7.274 ποδιών, στα Απέννινα Όρη της Ιταλίας, αφού έγινε «πολύ ζεστός ο καιρός», ακόμα και για να χρησιμοποιηθούν τεχνητά κανόνια χιονιού, σωτήρια για πολλά θέρετρα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Λείπει μια κρίσιμη λεπτομέρεια για μια εγκατάσταση σκι: το χιόνι», είπε ο Vincenzo Regnini, πρόεδρος της εταιρείας που διαχειρίζεται τις τοπικές εγκαταστάσεις μεταφορών και λιφτ του χιονοδρομικού.

Περίπου το 90% από τις πίστες της Ιταλίας βασίζονται πλέον σε τεχνητό χιόνι, για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη κατανομή, σύμφωνα με στοιχεία από το ιταλικό λόμπι των Green Legambiente. Η μετατροπή του νερού σε χιόνι, ωστόσο, απαιτεί θερμοκρασίες κοντά στους μηδέν βαθμούς. «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε 12 βαθμούς Κελσίου,» εξήγησε ο Regnini.

Στη Γαλλία, οι εικόνες έδειχναν σκιέρ να γλιστρούν πάνω σε λεπτές γραμμές χιονιού σε θέρετρα χαμηλού υψομέτρου, διαφορετικά στρωμένα με πορτοκαλί γρασίδι – μια ανησυχητική τάση. Τα θέρετρα σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν να μάχονται τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τις πλαγιές σε χαμηλότερα υψόμετρα. Μάλιστα, έχουν ήδη θέσει πολλά εκτός λειτουργίας. Σήμερα, περίπου το 70 τοις εκατό των πιστών στην Αυστρία βασίζονται σε τεχνητό χιόνι (αλλιώς είναι αδύνατον να είναι προσβάσιμες), καθώς και το 50 τοις εκατό στην Ελβετία και το 39 τοις εκατό στη Γαλλία.

Η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Μιλάνο, (Milano-Cortina d’Ampezzo) το 2026, για να παρουσιάσει τους πιο διάσημους προορισμούς της για χειμερινά σπορ, αλλά με τη μείωση της χιονόπτωσης ένας αυξανόμενος αριθμός θέρετρων εξετάζει εναλλακτικές πηγές τουριστικών εσόδων.

Γύρω από το Terminillo, το οποίο συνήθως προσφέρει περισσότερα από 9 χιλιόμετρα πλαγιών, οι ντόπιοι φοβούνται πως οι επιχειρήσεις σκι θα γίνουν ανάμνηση του παρελθόντος.

Κλιματική αλλαγή

«Δεν είχαμε ποτέ τέτοια σεζόν. Είναι σκληρή», είπε ο κάτοικος της περιοχής, που βρίσκεται λιγότερο από 100 χλμ μακριά από τη Ρώμη, Domenico Cerza, ενώ η Lola De Sanctis, άλλη κάτοικος, αποφάσισε να κοιτάξει τη θετική πλευρά. «Είναι σαν Ιούνιος… Τι μπορούμε να κάνουμε; Ας απολαύσουμε τον ήλιο», είπε. Ο Rob Stewart, εκπρόσωπος του χιονοδρομικού κέντρου Crans Montana στις Ελβετικές Άλπεις, είπε στην Daily Mail: «Ήταν ένας περίεργος χειμώνας και ύστερα από μια καλή αρχή, έγινε και πάλι ήπιος». Ο ίδιος είπε ότι τα νέα από την Ιταλία «δεν αποτελούν έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό πρόσφατα. Ευτυχώς, οι Άλπεις δεν έχουν αυτό το πρόβλημα λόγω πολύ υψηλότερων υψομέτρων». Ο Ρομπ πρόσθεσε ότι τα θέρετρα με πλαγιές σε χαμηλά υψόμετρα «στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τεχνητό χιόνι για την κατασκευή της βάσης και αυτό λειτουργεί όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν γύρω ή κάτω από το μηδέν». Οι μηχανές τεχνητού χιονιού λειτουργούν, διοχετεύοντας κρύο νερό σε πεπιεσμένο αέρα, παράγοντας μικρούς κρυστάλλους πάγου, στους οποίους μπορεί να προσκολληθεί το νερό.