Απίστευτες είναι οι εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, καθώς λάβα εκτοξεύτηκε σε ύψος 100 μέτρων, ενώ στο έδαφος άνοιξε ρωγμή μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η κυβέρνηση της χώρας ανέφερε πως οι πτήσεις είναι απίθανο να επηρεαστούν, καταστέλλοντας τις ανησυχίες για τις μεταφορές σε διεθνές επίπεδο, μετά το χάος το οποίο είχε προκληθεί από τα σύννεφα τέφρας που είχαν υψωθεί έπειτα από μια έκρηξη στο νησί του βορείου Ατλαντικού το 2010.

«Η έκρηξη δεν συνιστά απειλή για τη ζωή», επισημαίνεται σε μια κυβερνητική ανακοίνωση. «Δεν καταγράφονται προβλήματα στις πτήσεις προς και από την Ισλανδία και οι διεθνείς αεροδιάδρομοι παραμένουν ανοικτοί».

Τον περασμένο μήνα οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 4000 κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, επιτρέποντάς τους κατά διαστήματα να ελέγχουν τα σπίτια τους που κινδύνευαν από τους σεισμούς.

Ορισμένοι τουρίστες παρακολουθούσαν με δέος το θέαμα. «Ο οικοδεσπότης μας μάς έστειλε ένα μήνυμα πως το ηφαίστειο εξερράγη», δήλωσε ένας τουρίστας από την Ολλανδία, ο οποίος έδωσε το μικρό του όνομα, Γούτερ. Πρόκειται για μια «μοναδική στη ζωή εμπειρία για εμάς, επομένως δεν θέλουμε να το χάσουμε αυτό… Είναι λίγο μακριά από εδώ, όμως μπορείς ακόμα να δεις λάβα να εκτοξεύεται, για εμάς είναι εκπληκτικό».

Μπλε Λιμνοθάλασσα

Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ρέικιαβικ. Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ βρίσκεται εκεί κοντά, όμως παραμένει ανοικτό. Η Μπλε Λιμνοθάλασσα (Blue Lagoon), ένα δημοφιλές για τους τουρίστες γεωθερμικό σπα έκλεισε στο μεγαλύτερο τμήμα του από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα.

«Θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες, επίσης θα μπορούσε απλά να σταματήσει αργότερα σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Χάλντορ Γκέιρσον, ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο των Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Η ροή της λάβας μειώθηκε από τα 200-250 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο τις πρώτες δύο ώρες της έκρηξης σε περίπου ένα τέταρτο αυτών σήμερα το πρωί.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press: