Τα Σαββατοκύριακα είναι αφιερωμένα στα παιδιά, μιας με τους γονείς να ψάχνουν πώς θα τα περάσουν διασκεδαστικά και δημιουργικά μαζί τους. Και το θέατρο είναι παραδοσιακά μία σταθερή αξία για έξοδο με τα παιδιά.

Αν, λοιπόν, κι εσείς τα Σαββατοκύριακά σας επιλέγετε να πάτε θέατρο με τα παιδιά σας, παρακάτω σάς έχουμε έξι παιδικές παραστάσεις που αξίζει να δείτε, πριν ρίξουν αυλαία.

«Νησί των Θησαυρών» – Θέατρο Πόρτα

Μία μεγάλη και εντυπωσιακή παραγωγή για όλη την οικογένεια, βασισμένη στο αγαπημένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Μια περιπέτεια με πολλά και θεαματικά κοστούμια και σκηνικά και έναν θίασο- ορχήστρα 10 ηθοποιών που ερμηνεύει ζωντανά την ξεσηκωτική μουσική του έργου.

Κεντρικός ήρωας στο «Νησί των Θησαυρών», είναι ο νεαρός Τζιμ, ο οποίος ανακαλύπτει τυχαία ένα χάρτη ο οποίος δείχνει τον δρόμο για τον μεγάλο θησαυρό του θρυλικού πειρατή Κάπτεν Φλιντ, σε ένα μακρινό νησί. Ο Τζιμ μπλέκει με παρέες «καλών» αλλά και «κακών παιδιών» που εποφθαλμιούν τα πλούτη που αποκαλύπτει ο χάρτης και βρίσκεται εν τέλει να σαλπάρει σε ένα εξωφρενικό ταξίδι όπου πέρα από νέοι τόποι θα του αποκαλυφθούν και νέοι τρόποι να ερμηνεύει τους ανθρώπους και τα κίνητρά τους.

Μαζί με τις συναρπαστικές περιπέτειές του Τζιμ, που παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ένα πανόραμα ιδιαίτερων χαρακτήρων που φωτίζονται με ανατρεπτικό τρόπο σε μια σειρά αποχρώσεων που κινούνται μεταξύ θρίλερ, περιπέτειας και τρελής κωμωδίας. Μέσα από τις δοκιμασίες του Τζιμ, των φίλων και των αντιπάλων του, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν πως τελικά τα όρια μεταξύ καλού και κακού δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα, τα ωραία λόγια και οι υποσχέσεις δεν είναι πάντα και τόσο ειλικρινή, ενώ ο πραγματικός θησαυρός δεν βρίσκεται στα πλούτη, αλλά στην ίδια τη ζωή και τις εμπειρίες που αυτή προσφέρει.

Ταυτότητα της παράστασης:

Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτογραφίες / Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν (αλφαβητικά): Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Στέλιος Θεοδώρου, Θεοφάνης Κοσμάς, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιάννης Λατουσάκης, Δημήτρης Μήτρου, Μαρί Σουζάν Μουζέλα, Ιωάννης Μπάστας, Τάσος Ροδοβίτης, Γιώργος Φασουλάς.
Understudy: Πέτρος Δημοτάκης
Συμμετέχει ο Λευτέρης Δούρος
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά (με διάλειμμα 15 λεπτών)
Μέχρι 28 Απριλίου
Η παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και είναι κατάλληλη για παιδιά από 5 ετών.

Θέατρο Πόρτα
Λεωφ. Μεσογείων 59, Αθήνα

«Είμαστε Πάτσι» – Σύγχρονο Θέατρο

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλές παιδικές παραστάσεις, που να απευθύνονται και σε ενήλικες, καταφέρνοντας να τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον και να τους προβληματίζουν. Το «Είμαστε Πάτσι» είναι από τις παιδικές παραστάσεις που το έχει καταφέρει αυτό, μέσα από ατάκες που προκαλούν γέλιο, αλλά και προβληματισμό, την οποία απολαμβάνουν εξίσου τα παιδιά (από 6 ετών και άνω) και οι μεγάλοι.

Μια εργαζόμενη μητέρα μεγαλώνει μόνη τα δύο παιδιά της, την Τζίνα και τον Μάρκο, μέσα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Τα δυο παιδιά είναι ζωηρά, ανοιχτόμυαλα, ανεξάρτητα και παρά τις οικονομικές δυσκολίες στο σπίτι υπάρχει ένας φιλικός, συχνά χαρούμενος τόνος.

Η αμοιβαία βοήθεια είναι αυτονόητη. Τα παιδιά γίνονται αποδεκτά ως συνεταιράκια, και είναι – κορίτσια και αγόρια – εξίσου υπεύθυνα για την οργάνωση και την εφαρμογή του νοικοκυριού. Μια σύγχρονη, προοδευτική οικογένεια… θα έλεγε κανείς. Ο μικρόκοσμός τους μπερδεύεται, όταν μια μέρα καταφθάνει ένας νέος «μπαμπάς», που παίζει τον αφέντη του σπιτιού και απαιτεί να τον υπακούν όλοι.

Βέβαια αυτός ο καινούριος «μπαμπάς» μοιάζει να ξεσπάει στο σπίτι μόνο τον θυμό και την επιθετικότητα, που έχει εισπράξει ο ίδιος στον χώρο εργασίας του. Μέχρι που τα δυο πιτσιρίκια αποφασίζουν μια μέρα να προβάρουν μια «εξέγερση» και το σκάνε απ’ το σπίτι.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι
Τραγούδια: Άννη Θεοχάρη, Χαρά Γιαννούλα
Διανομή: Μικές Γλύκας, Βασιλική Διαλυνά, Μαριέλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριάνου, Αντώνης Χρήστου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 14.30
Διάρκεια παράστασης: 90’ με διάλειμμα
Μέχρι τις 31 Μαρτίου

Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικός)

«Χανς & Γκρέτελ» – Θέατρο Αυλαία

Η συγκεκριμένη παράσταση μόλις έκανε πρεμιέρα, αλλά σίγουρα αξίζει να τη βάλετε στο πρόγραμμά σας να τη δείτε μαζί με τα παιδιά σας, καθώς πρόκειται για το αγαπημένο παραμύθι όλων, των αδελφών Γκριμ

Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, δύο αγαπημένα αδέρφια, ζουν ήσυχα και ήρεμα στο φτωχικό σπίτι τους, με τον ξυλουργό πατέρα τους και την μητριά τους που δυστυχώς δεν τα θέλει κοντά της. Έτσι πείθει τον άντρα της να τα εγκαταλείψουν στο δάσος.

Τα μικρά αδέρφια είναι πλέον μόνα τους στο σκοτεινό δάσος και αφού περιπλανώνται για μέρες, βρίσκονται μπροστά σε ένα γλυκόσπιτο, φτιαγμένο από ζαχαρωτά. Κι έτσι όπως ήταν πεινασμένα, τρέχουν να τα δοκιμάσουν. Η κακιά μάγισσα όμως που ζει εκεί, τα παγιδεύει και η ζωή τους κινδυνεύει…

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο, Διασκευή, Σκηνοθεσία: Γιώτα Τζουάνη
Παίζουν: Πάνος Γεωργούλης, Ρία Ντεγιάννη, Γεωργία Φώσκολου, Κωνσταντίνα Σπάθη, Βάσω Κατράκη
Ημέρες & ώρες παράστασης: κάθε Κυριακή στις 12:30
Διάρκεια: 90 Λεπτά (με διάλειμμα)

Θέατρο Αυλαία
2ας Μεραρχίας & Κουντουριώτου 182, Πασαλιμάνι – Πειραιάς

Τα κλειδιά – για μια δυνατή ζωή – Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο καλύτερος τρόπος για να σε ακούσει ένα παιδί είναι να του πεις ένα παραμύθι. Πόσο μάλλον όταν αυτό έχει γραφτεί και μελετηθεί επιστημονικά, για να προσφέρει ψυχοθεραπευτικά οφέλη, συνοδεύεται από ζωντανή κλασική μουσική και και αποκτά θεατρική υπόσταση.

Η τέχνη και τα εργαλεία του θεάτρου έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετές μεθόδους ψυχοθεραπείας, αντιθέτως όμως τα κλινικά εργαλεία παιδοψυχολογίας δεν έχουν αξιοποιηθεί στο θέατρο. Στην πρωτότυπη αυτή παράσταση, που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, η Νάντια Κοντογεώργη συνδυάζει για πρώτη φορά το μουσικό θέατρο με την ψυχοθεραπευτική αφήγηση, σε μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά, γονείς αλλά και στο «εσωτερικό παιδί» του καθενός από εμάς.

Εμπνέεται από τις ιστορίες για παιδιά και ενήλικες από το γνωστό και πολυμεταφρασμένο βιβλίο θεραπευτικών ιστοριών της Αμερικανίδας καταξιωμένης ψυχολόγου Nancy Davis, Ph.D., Therapeutic Stories that Teach and Heal. Σύμφωνα με τις οδηγίες της συγγραφέως, οι ιστορίες αυτές απευθύνονται στο συναισθηματικό και διαισθητικό κομμάτι του εγκεφάλου, ή αλλιώς στο δεξί του μέρος, και λειτουργούν στο υποσυνείδητο, χωρίς επεξηγήσεις και κατευθύνσεις για την ερμηνεία τους.

Το θέατρο, η μουσική και η ψυχοθεραπεία συνδέονται αρμονικά στην παράσταση Τα Κλειδιά και γίνονται η εμπειρία για μια συνειδητή ζωή, όπου όλα είναι δυνατά!

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Στέφανος Δρουσιώτης, Νάντια Κοντογεώργη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Ερμηνεία: Νάντια Κοντογεώργη
Μουσικός/μουσικοί επί σκηνής: Αλέξανδρος Μποτίνης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Από: 3 Μάρ, 2024 – 31 Μάρ 2024
Κυριακές – 13:00
Από: 2 Μάρ, 2024 – 30 Μάρ, 2024
Σάββατα – 12:00
Από: 3 Μάρ, 2024 – 31 Μάρ, 2024
Κυριακές – 11:00
Διάρκεια: 70′

Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 Αθήνα

«O Ραφτάκος των λέξεων»

Η αγαπημένη ιστορία μικρών και μεγάλων, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος.

Κάποτε σε μια μικρή πόλη, που έμοιαζε ακόμα με χωριό, ζούσε ένας ράφτης μοναδικός. Μοναδικός όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε άλλος ράφτης στην πόλη μα επειδή ο ράφτης αυτός έφτιαχνε τα ρούχα του με λέξεις! Διάλεγε προσεχτικά τις λέξεις του για κάθε έναν κάτοικο ξεχωριστά κι έτσι φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί.

Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον Ραφτάκο. Κι έπεσε ένας χειμώνας τόσο βαρύς που κανένα από τα καινούρια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει. Τότε θυμήθηκαν τον Ραφτάκο τους που τόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις και ξαναζεστάθηκαν. Γιατί οι λέξεις είναι αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και παρηγορούν τελικά κάθε καρδιά.

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Θεατρική διασκευή-στίχοι τραγουδιών: Τίνα Γιωτοπούλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας
Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Έλσα Λουμπαρδιά
Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11πμ
Διάρκεια: 65 ‘ χωρίς διάλειμμα
Για παιδιά από 4+
Μέχρι τις 14 Απριλίου

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος

«Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος» – Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Η ευφάνταστη διαδραστική παράσταση, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη, μετά την επιτυχία που σημείωσε, παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα για ακόμα τρεις παραστάσεις, την Κυριακή 31 Μαρτίου, 7 & 14 Απριλίου.

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγχρονη ιστορία είναι μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο και, όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο, αναλαμβάνουν δράση. Μέσα από την παράσταση τα παιδιά εξερευνούν την έννοια της φιλίας και μαθαίνουν για τη φύση, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά…τους δράκους των παραμυθιών!

Με αφετηρία την απεικόνιση των τεσσάρων εποχών, το παραμύθι εισάγει τα παιδιά στην έννοια των φυσικών φαινομένων και στο πώς αυτά επηρεάζουν τη φύση αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Αν και δεν μπορεί κανείς να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τις διαφορετικές πτυχές του ώστε να αναλάβουν δράση μέσα από την καθημερινότητά τους.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη
Ερμηνεύουν, τραγουδούν και κάνουν ακροβατικά οι: Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη
Φωνή δράκου: Ιωάννης Κοντέλλης
Παραστάσεις: Κυριακή 31 Μαρτίου, 7 Απριλίου, 14 Απριλίου | 12.00-13.00
Για παιδιά ηλικίας 3-8 ετών

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα