Λίγους μήνες μετά τις sold out βραδιές, η Μιρέλα Πάχου και ο Αδάμ Τσαρούχης συναντιούνται ξανά στη σκηνή του Half Note Jazz Club και παρουσιάζουν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με ακόμα περισσότερα κομμάτια από την ανεξάντλητη δεξαμενή της κινηματογραφικής μουσικής.

Η Μιρέλα Πάχου και ο Αδάμ Τσαρούχης θα μας θυμίσουν αγαπημένα τραγούδια και μουσικές από εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, για δύο μελωδικές βραδιές γεμάτες συγκίνηση και νοσταλγία του παλιού σινεμά. Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, οι δύο καλλιτέχνες μίλησαν στο Newsbeast.gr, εξηγώντας μας μεταξύ άλλων, τι είναι αυτό που κάνει τα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, διαχρονικά και γιατί ο κόσμος μέχρι και σήμερα (ακόμα και οι νεότερες γενιές) τα αγαπάνε και τα αγκαλιάζουν, σαν την πρώτη φορά.

Επιστρέφετε ξανά στη σκηνή του Half Note Jazz Club λίγους μήνες μετά τις sold out εμφανίσεις σας. Αυτό δείχνει, ότι ο κόσμος αγαπά τα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου; Και τι είναι αυτό που τα κάνει διαχρονικά και αγαπητά;

Α.ΤΣ. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή την συνεργασία και αυτά τραγούδια. Είναι διαχρονικά και πολύ αγαπημένα μετά από τόσα χρόνια από την προβολής τους από τις αγαπημένες ταινίες. Μας φέρνει σε όλους αναμνήσεις από μια όμορφη εποχή.
Μ.Π. Είναι πολλοί οι λόγοι που τα κινηματογραφικά τραγούδια αγαπήθηκαν και άντεξαν στο χρόνο. Καταρχάς αποτελούν συστατικά μίας μεγάλης πολιτισμικής διαδρομής και είναι κομμάτια της προσωπικής αλλά και της συλλογικής μας μνήμης. Ύστερα, τα έχουμε συνδέσει με αγαπημένες ταινίες, συχνά μάλιστα με συγκεκριμένα συναισθήματα, χαρακτήρες, σκηνές και διαλόγους. Και φυσικά αγαπήθηκαν και άντεξαν στο χρόνο, επειδή είναι τραγούδια που στέκονται και αυτόνομα, καθώς υπογράφονται από κορυφαίους συνθέτες.

Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου;

Α.ΤΣ. Σε αυτό το πρόγραμμά ανυπομονώ να πω αρκετά τραγούδια από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο αλλά και το διεθνή. Όπως είναι το «Writting on the wall» από τον James bond αλλά και το «Αν» που έχει τραγουδήσει η Δήμητρα Γαλάνη και όλα αυτά τα ντουέτα από τις παλιές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.
Μ.Π. Είναι πολλά, αλλά θα σταθώ στις εμβληματικές συνθέσεις που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις για ελληνικές και διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς της γενιάς του. Τραγούδια που είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας του ελληνικού, και όχι μόνο, κινηματογράφου, και αγαπάμε με το ίδιο πάθος, όπως και το υπόλοιπο έργο του.

Υπάρχει κάποια ταινία που να έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάποιο δικό σας κομμάτι;

Α.ΤΣ. Το «Τόσο πολύ» ήταν έμπνευση από αυτές τις δεκαετίες και από τα 70ς . Και πολύ χαίρομαι που αυτό το κομμάτι αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο και έντυσε μουσικά την τηλεοπτική σειρά «Γη της Ελιάς».
Μ.Π. Δεν μπορώ να απομονώσω μία συγκεκριμένη ταινία ή σκηνή ως συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Όμως ο κινηματογράφος είναι για μένα εμπειρία, μαγεία, ανάμνηση, συγκίνηση και χίλια δυο άλλα, που σίγουρα με κάποιο τρόπο αποτυπώνονται σε ό,τι κατά καιρούς δημιουργώ.

– Τα τραγούδια που γράφονται σήμερα, έχουν τη διαχρονικότητα των παλαιών;

Α.ΤΣ. Η εποχή μας είναι πολύ γρήγορη όποτε αυτό κάνει πολύ δύσκολο τα τραγούδια να μείνουν διαχρονικά και να αντέξουν στο χρόνο. Επίσης υπάρχει τρομερή μεγάλη πληροφορία κομματιών που κυκλοφορούν καθημερινά. Παρόλα αυτά γίνονται πολύ όμορφες δουλειές που πιστεύω και ελπίζω να μείνουν στο χρόνο.
Μ.Π. Πιστεύω πως γράφονται και σήμερα πολύ ωραία τραγούδια, που συγκινούν και έχουν μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Να πω επίσης ότι χάρη στην τεχνολογία, πολλά τραγούδια έχουν μονίμως δεύτερες ευκαιρίες για να αγαπηθούν από το κοινό, και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Τώρα το αν κάποιο από τα σύγχρονα τραγούδια θα αποδειχθεί διαχρονικό, με την έννοια ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα εξακολουθεί να ακούγεται και να συγκινεί, αυτό κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

– Πώς προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία; Και ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει ένα ντουέτο;
Α.ΤΣ. Είμαστε κολλητοί φίλοι και νομίζω υπήρχε και από τους δύο ανάγκη κοινή να συνεργαστούμε για να περάσουμε όμορφα πάνω στην σκήνη. Αυτό νομίζω είναι το μυστικό μια πετυχημένης συνεργασία. Η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός.
Μ.Π. Με τον Αδάμ ένιωσα οικεία ήδη από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας και από τότε κάνουμε πολύ καλή παρέα, τόσο στη σκηνή, όσο και εκτός αυτής. Εκτός από τις κοινές μας εμφανίσεις, έχουμε κυκλοφορήσει δύο ντουέτα («Αναμνήσεις» και «τα πρώτα μου Χριστούγεννα μαζί σου»). Δεν ξέρω ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός ντουέτου, πιστεύω όμως ότι αυτό που κάνει τη διαφορά σε μία συνεργασία είναι τα στοιχεία που αφορούν στην αλληλεπίδραση, την επικοινωνία, την ενσυναίσθηση και τον αλληλοσεβασμό.

– Πώς βλέπετε το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία του ελληνόφωνου τραγουδιού;

Α.ΤΣ. Εμένα δεν με βρίσκει αρκετά σύμφωνο αυτή η απόφαση. Δεν ταιριάζει παντού και σε όλους τους χώρους η ελληνική μουσική. Επίσης εγώ αγαπώ πολύ και τη διεθνή δισκογραφία.
Μ.Π. Γενικά μιλώντας, θα ήθελα να μη χρειάζονται υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Από την άλλη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι μισές περίπου από τις αναγνωρισμένες γλώσσες του πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες (ανάμεσά τους και η ελληνική) κινδυνεύουν με ψηφιακή εξαφάνιση. Το θέμα της μουσικής είναι πολυσύνθετο και μέρος μίας μεγάλης συζήτησης. Γιατί πέρα από τη γλώσσα, έχει να κάνει με τον πολιτισμό, την οικονομία και βέβαια την τεχνολογία – τις ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες ακόμα και με τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

– Τι θα δούμε στις νέες σας εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club

Α.ΤΣ. Ένα υπέροχο πρόγραμμα με τραγούδια από αγαπημένες ταινίες από Ελλάδα και εξωτερικό. Που θέλουμε ο κόσμος να περάσει όμορφα. Είναι ένα mix από κομμάτια από τον κλασσικό αλλά και νεότερο κινηματογράφο. Καθώς και τραγούδια από την προσωπική μας δισκογραφία.
Μ.Π. Επιστρέφουμε στη σκηνή του Half Note Jazz Club με ένα ανανεωμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τραγούδια του ελληνικού αλλά και του ξένου κινηματογράφου, από μία μεγάλη γκάμα μουσικών ειδών. Ο βασικός κορμός της παράστασης αναφέρεται στη δεκαετία του 1960, που ήταν η εποχή ακμής του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και πολλά σε πολλά νεότερα, καθώς και τραγούδια από τον ξένο κινηματογράφο. Προσωπικά θα παρουσιάσω για πρώτη φορά και τραγούδια από τον τρίτο μου προσωπικό δίσκο, που κυκλοφορεί την Παρασκευή 22/3 με τίτλο «Εδώ θα μείνω» από το Ogdoo Music Group. Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά να τραγουδήσουμε παρέα.

Πληροφορίες

Η Μιρέλα Πάχου και ο Αδάμ Τσαρούχης με τα «Κινηματογραφικά Ντουέτα- Μέρος Δεύτερο» θα μας θυμίσουν αγαπημένα τραγούδια και μουσικές από εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, για δύο μελωδικές βραδιές γεμάτες συγκίνηση και νοσταλγία του παλιού σινεμά.

Επί σκηνής τούς συνοδεύουν μία ομάδα ταλαντούχων μουσικών, με το Δημήτρη Σινογιάννη στην ηλεκτρική κιθάρα, το Δημήτρη Μουτάφη στο μπάσο, το Θανάση Τερψιόπουλο στο πιάνο και το Δημήτρη Χριστοδουλάκη στα τύμπανα.

Παρασκευή 22 & Σάββατο 23 Μαρτίου
Έναρξη 22:30

Half Note Jazz Club
Τριβωνιανού 17, Μετς