Η πιο μεγάλη μέρα στη ζωή ενός μικρού κοριτσιού ζωντανεύει στο TΟTEM, μία τρυφερή ταινία της Λίλα Αβιλές για τη ζωή και την απώλεια, για τα ανθρώπινα όντα που είναι πιο δυνατά όταν είναι μαζί. Το TΟTEM είναι μία από τις ωραιότερες ταινίες για την παιδική ηλικία, που έχετε δει ποτέ, ενώ για τους The New York Times είναι επίσης «η καλύτερη της χρονιάς».

Το πολυαναμενόμενο TΟTEM – που ήταν και η επίσημη πρόταση του Μεξικού για τα Όσκαρ – κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 11 Απριλίου.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η επτάχρονη Σολ περνά τη μέρα στο σπίτι του παππού της, βοηθώντας τις θείες της στις προετοιμασίες για ένα πάρτι-έκπληξη που διοργανώνουν για τον πατέρα της. Καθώς το φως της ημέρας ξεθωριάζει, μια παράξενη και χαοτική ατμόσφαιρα κυριαρχεί, γκρεμίζοντας τους δεσμούς που κρατούν μια οικογένεια ενωμένη. Η Σολ θα καταλάβει ότι ο κόσμος της πρόκειται να αλλάξει δραματικά, και θα συνειδητοποιήσει την ουσία του να αφήνεις κάποιον να φύγει και να εκτιμάς το ότι είσαι ζωντανός.

Όπως εξηγεί η σκηνοθέτης, Λίλα Αβιλές: «Στόχος μου στο TΟTEM ήταν να απεικονίσω την καθημερινή ζωή από ένα πολύ προσωπικό σημείο θέασης – να κοιτάξω μέσα από τα ”πράγματα”. Δεδομένου ότι το κεντρικό θέμα ήταν η έννοια του σπιτιού, το να κάνω focus σε ένα μέρος ήταν η άμεση αντίδρασή μου. Δεν είναι ότι θέλω να γίνω “σκηνοθέτης μιας μόνο τοποθεσίας”, απλώς συνέβη έτσι».

Το ΤΟΤΕΜ είναι μια ιστορία για οικογένεια και φίλους μικαι όπως λέει η Αβιλές, έπρεπε να δώσει έμφαση στους χαρακτήρες και τον τρόπο που επικοινωνούν. «Οι περισσότερες οικογένειες έχουν τρόπους επικοινωνίας που είναι σχεδόν σαν μια νέα γλώσσα. Δεν μιλάτε με τον πατέρα σας με τον ίδιο τρόπο που μιλάτε με τη μητέρα σας ή το σκυλί σας. Αυτή η ποικιλομορφία με εξιτάρει, ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί, όμως η ενέργεια των λέξεων έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον», προσθέτει.

«Ένα άλλο δίπολο που με ενδιαφέρει βαθιά, είναι εκείνο του χρόνου και της διάρκειας. Ο μετρημένος χρόνος και η αντίληψή μας για την παροδικότητά του, είναι πολύ διαφορετικές έννοιες, ακόμα κι αν περιγράφουν μια ίδια ακολουθία γεγονότων. Όλοι έχουμε ζήσει μέρες που φαίνονται σαν μήνες και μέρες που περνούν σε δευτερόλεπτα. Η εύρεση της αλήθειας μεταξύ χώρου και χρόνου, με οδήγησε στα ουσιώδη. Όπως λέει και ο Τολστόι: “Η αλήθεια, είναι σαν το χρυσό, θα την κατακτήσεις απομακρύνοντας από γύρω ό,τι δεν είναι χρυσός.” Και ενώ η αλήθεια αυτή μπορεί να φανεί δύσκολη να εντοπιστεί, αφού φτάσεις στα ουσιώδη, θα καταλάβεις ότι ο Κασσαβέτης είχε δίκιο: “Το παν είναι η Αγάπη”», προσθέτει.

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Λίλα Αβιλές
Φωτογραφία: Ντιέγκο Τενόριο
Μουσική: Τόμας Μπέκα
Μοντάζ: Ομάρ Γκαζμάν
Πρωταγωνιστούν: Ναΐμα Σεντίες, Μονσεράτ Μαρανιόν, Μαρισόλ Γκασέ
Διάρκεια: 95’
Χώρα, Έτος Παραγωγής: Μεξικό, Δανία, Γαλλία 2023

Από 11 Απριλίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com